Koliko hrane naručiti za proslavu

Nekada se hrana pripremala u vlastitoj kuhinji, bez obzira na to o kakvom događaju da se radi  – svadbi, rođendanu, slavi ili nečem sasvim četvrtom. Danas su navike malo drugačije, ketering je pristupačniji i običnim smrtnicima, a oni (poštenije je možda reći „one“) koji su spremali sada su već umorni i siti takve vreste angažovanja. Možda više vole hranu koju sami prave, ali za to više nemaju ni snage ni volje.

Drugo pitanje koje se sve češće postavlja je „šta je zapravo isplativije“. Konkurencija se u većim gradovima dobro razvila i ketering nije tako skup ako se ima u vidu i uloženi rad za spremanje, a ne samo novac potrošen za namirnice.

Kako je bilo nekad, tako je i sad po pitanju količine hrane. Iz straha da gosti ne ostanu gladni, a da se domaćin ne obruka, na trpezama je uvek bilo mnogo hrane, a u kuhinji još više. Za svaki slučaj.

Ista greška može da se ponovi i ponavlja se kada je ketering u pitanju. Pre naručivanja hrane za vašu proslavu trebalo bi da napravite dobar i detaljan plan, ali i da uzmete u obzir nekoliko stvari koje ćemo navesti u nastavku teksta.

Ketering i tip proslave 

Pre bilo kakve odluke o keteringu, prvo precizno utvrdite koliko ljudi očekujete. Nezahvalno je u broj odrediti broj gostiju, naročito za mnogoljudniji događaj, ali to nije ni neophodno. Ipak, bitno je biti što precizniji u proceni, da ne bi bilo ni viška ni manjka hrane. A ni jedno ni drugo nije naročito dobro.

Drugo što utiče na to koliko hrane od agencije za ketering treba naručiti je tip proslave. Tačnije, koliko će proslava da traje i u koje doba dana je. Za proslave kakve organizuju kompanije tokom radne nedelje i preko dana potrebno je manje hrane nego za neka večernja okupljanja vikendom.

Ako ste zamislili da bude i zakusna i glavno jelo, onda ćete naručiti do pet komada hladnog predjela po osobi. To mogu biti mini sendviči, brusketi, pitice i tome slično. Ukoliko niste planirali „nešto konkretno“ posle toga, onda utrostručite količinu ovih đakonija. Ketering agencija će vam svakako dati svoje normative. Račnajte da je za normalan obrok potrebno do 200 grama mesa po osobi, oko 100 grama salate i oko 100 grama priloga. Dakle, na osnovu ovoga možete okvirno odrediti koliko hrane da naručite.

Onda sve možete da prepustite ketering agenciji i da se na pravi način posvetite svojim gostima. A opet, možete biti sigurni da će i oni uživati u onome što je na stolu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: