Koliko sna je dovoljno?

O značaju spavanja već je ranije bilo reči. Kada spavamo, organizam se odmara i regeneriše, telo funkcioniše na drukčiji način. Varenje hrane tokom spavanja je usporeno, a sve apsorbovano u budnom stanju ređa se na odgovarajuće mesto. Spavanje je vreme kada mišići koji su bili angažovani pri treningu i ostalim aktivnostima, odmaraju, rastu i pripremaju se za naredne obaveze, kako sa zalihama glikogena, tako i sa veličinom.

Osim toga, spavanje je odmor i za jetru, a rad srca i pluća je usporen pri spavanju, radi čuvanja snage za rad kada ste u budnom stanju.
Ako ste izloženi stresu, verovatno ćete i loše spavati.

Optimalna dužina spavanja

Ljudski organizam ima karakteristiku da je osećaj pospanosti prisutan 2 puta na dan. Jedan od njih većinom prespavamo, a javlja se u vremenu koji deli 12 časova uveče i 7 časova izjutra. Kada govorimo o drugom, to je onaj koji osetimo od 13 do 16 časova.

Optimalna dužina sna uslovljena je i godinama starosti. Potrebe dece za spavanjem je 13 sati. Ta činjenica i ne treba da čudi kada imamo na umu intenzitet razvoja i rasta deteta do sedme godine. Omladini ispod 18 godina neophodno je približno 9 sati spavanja. Kod odraslih je ta potreba većinom između 7 i 9 sati.
Kada je reč o starijim ljudima, mnogi od njih imaju problema sa spavanjem, a postoji i predrasuda da je to normalno u poznijim godinama, što nije tačno. Jer, kratkotrajno spavanje i nesanica nisu karakteristike vezane za starenje samo po sebi, nego se radi o poremećajima spavanja. Starijim ljudima san je ”plitak”, te ih može probuditi i najtiši šum. Osim toga, tu su i teškoće vezane za prostatu, srce i bubrege.

Uopšteno gledano, manjak sna se može nadomestiti, pa ukoliko niste spavali nekoliko večeri, mogli biste to da nadomestite u naredna 2 – 3 dana.
Važno je reći da je voziti kada ste pospani, jednako rizično kao i voziti pod dejstvom alkohola, tako da nenaspavani nikako ne bi trebalo da sednete za volan.

Snovi

Kada mislite da ste sanjali tokom čitave noći, grešite, zato što na san odlazi približno samo petina ukupnih 7 do 9 sati koliko ste spavali.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: