Kožne bolesti

Kožne bolesti, u najvćem broju slučajeva, uzrokovane su pojavom mikroorganizama na koži, odnosno pojavom bakterija, virusa i gljivica koje se prenose i kao takve opstaju i razvijaju se na koži.

Koža zahvaćena mikroorganizmima koji uzrokuju njeno oboljenje, najčešće postaje iritirana, na njoj se javlja promena boje, osip, perutanje ili svrab, a često i kombinacija pomenutih simptoma.

U tom slučaju, treba posetiti dermatologa i upražnjavati prepisani metod lečenja, koji najčešće podrazumeva, terapiju antibioticima ili antimikoticima koji mogu biti predviđeni za spoljnu ili unutrašnju primenu.

U ređim slučajevima, praktikuju se i manje hirurške intervencije.
Istovremeno, pored pojave mikroorganizama na koži koji uzrokuju oboljenja, koža može oboleti i usled prisustva drugih faktora.

Najčešće, usled pada imunološkog sistema, što se manifestuje pojavom različitih ekcema ili urtikarija, ali i usled prisustva drugih oboljenja u organizmu, kao što su bolesti srca usled kojih se javljaju tačkasti oblici krvarenja na koži, bolesti bubrega usled kojih je koža suva i praćena svrabom, bolesti jetre, usled kojih se javljaju lišaji i svrab na koži, ili čak kancerogena oboljenja usled kojih se javljaju paraneoplastična kožna oboljenja.

Kada su u pitanju, ovakvi, drastičniji simptomi i uzroci oboljenja, potrebno je preduzeti drastičnije mere i metode pregleda i samog lečenja, koje su često kompleksnije i zahtevaju brojne analize i praćenja, kako od strane lekara, tako i od strane samog pacijenta.

Kožu koja je obolela, bilo usled pojave mikroorganizama ili usled prisustva drugih faktora, ne treba dodatno iritirati grubim ili nečistim tkaninama, nedovoljnom ličnom higijenom, grubim dodirima koji mogu rezultirati povredama i slično.
Neka od kožnih oboljenja, praćena su pojavom opadanja kose, ili promenama na noktima, mada je takav slučaj najčešce posledica stresa i gore pomenutog pada imuniteta ili čak neredovne ishrane i devitaminoze organizma.

U cilju sprečavanja nastanka kožnih oboljenja, obavezno je redovno održavanje lične higijene, kao i higijene odevnih predmeta i drugih ličnih predmeta koji dolaze u dodir sa kožom.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: