Kurje oko

Ovo gljivično oboljenje stopala se razvija iz akumulacije mrtvih ćelija kože na stopalu, formirajući debele, okorele oblasti. Kurje oko formira bolno jezgro koje pritiskom na nerv ispod, izaziva bol. Kurje oko je veoma često oboljenje koje se obično formira na vrhovima i između prstiju. Zbog stalnog trenja i pritiska obuće, često može doći do upale.

Neki od uobičajenih uzroka kurjeg oka razvoja su kruta, neudobna obuća, visoke potpeticame, preuske čarape ili loš kvalitet čarapa. Zatim deformisani prsti ili koja noga klizi u cipeli koja je previše labava. Komplikacije koje mogu biti izazvane ovim oboljenjem uključuju razvoj čira i ometanje normalnog hoda.

Postoje vrlo jednostavni načini da se spreči nastanak ovog oboljenja. Zato bi trebalo bi da nosit pravilno postavljenu obuću sa dovoljnim prostorom za prste, kako se međusobno ne bi pritiskali. Izbegavajte cipele koje su pretesne ili preširoke. Takođe, izbegavajte uske čarape i ukoliko za to ima potrebe, nosite medicinske uloške za stopala. Redovno održavajte higijenu stopala. Ukoliko imate problem sa preteranim znojenjem nogu, koristite posebne pudere koji će redukovati znojenje i tako eliminisati podlogu za razvoj gljivičnih oboljenja.

Kurje oko nikad ne secite, jer tako samo možete izazvati infekciju. Bolje rešenje je da koristite kamen za pete. Natopite nogu u mlakoj vodi oko 20 minuta, što će omekšati vašu kožu. Prosušite kožu malo,a zatim laganim potezima skidajte višak kože. Ako se kurje oko nalazi između nožnih prstiju, možete kupiti u apoteci posebne jastučiće za obuću koji će pomoći da se smanji pritisak na bolno mesto. Ako imate kurje oko između nožnih prstiju ili na spoljnoj ivici malog prsta, možda će te morati da nosite šire cipele da bi izbegli pritisak.

Makar jednom nedeljno nogama priuštite piling, koji će otkloniti višak kože sa bolnog mesta. Ukoliko kućni način lečenja ne daje nikakve rezultate, posetite dermatologa, a možda i hirurga ukoliko osim hirurškog zahvata ne postoji drugi tretman.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: