Liposukcija

Retko koja ženska opsesija je jednaka onoj koji imaju na sam pomen ,,mršavo’’. Ukoliko nam figura nije zadovoljavajućih dimenzija, ili makar mi sami tako mislimo ili se naziru naslage celulita, smrtnog neprijatelja većine žena, sve drugo postaje nebitno.

Surova istina je da ako nismo fizički aktivni i pritom se nezdravo hranimo, kilogrami se gomilaju i naš izgled se samo pogoršava. Tad nam nema druge nego da u potpunosti promenimo način života i navike u ishrani ili da jednostavno ubrzamo taj proces i podvrgnemo se uklanjanju masnog tkiva hirurškom metodom koja je danas maltene dostupna svakoj prosečnoj ženi, a to je liposukcija.

Iako je masno tkivo sastavni deo naše građe, na pojedinim delovima ženskog tela postoje mesta ,,predodređena’’ za povećano nakupljanje masnog tkiva. To su prvenstveno struk, kukovi, unutrašnja strana kolena i natkolenica, nadlaktice i podbradak. Sve se to može srediti pravilnom ishranom i vežbanjem, ali je liposukcija mnogo brža i relativno uspešnija varijanta, ukoliko se pravilno primenjuje uz promenu životnih navika. To je metoda trajnog odstranjivanja potkožnog masnog tkiva njegovim isisavanjem kroz minimalne rezove na koži, pa su onda i postoperativni ožiljci vrlo mali, skoro pa neprimetni. Najbolji rezultati se postižu u tretiranju lokalizovanog masnog tkiva, najčešće na bokovima, donjem delu stomaka i butinama. Danas se u svetu radi takozvana hidroliposukcija. Proces je sličan kao kod ,,obične’’ liposukcije, sem što se u masno tkivo pre operacije ubrizgava rastvor koji pomaže razlaganje masnih ćelija i njihovo lakše eliminisanje.

Liposukcija je relativno sigurna operacija, ako se izvodi stručno i prema svim pravilima metode i u pravilnim uslovima. Ali kao i kod svake druge operacije mogu se javiti određene komplikacije. Najblaže su malo veći otoci i hematomi, dok su ozbiljne komplikacije retke. Ukoliko je sam zahvat nestručno obavljen, mogu se javiti nuspojave u vidu alokacije neodstranjenog masnog tkiva, nakon čega se vrši korekcija. Liposukcija nije za rešavane problema gojaznosti. Njom se neće postići značajnija redukcija telesne težine, već samo preoblikovanje tela. Zato se ne preporučuju preterano gojaznim osobama, jer neće dati željene efekte. Vrlo je zanimljivo da se može raditi i ulepšavanje lica pomoću liposukcije.

U današnje vreme, liposukcija jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji, a rizici su zahvaljujući napretku moderne medicine svedeni na minimum, pod uslovom naravno da se ova metoda radi u proverenim klinikama, sa iskusnim stručnjacima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: