Mamografija

Rak dojke je najzastupljenije kancerogeno oboljenje kod žena u reproduktivnom i postreproduktivnom dobu, i u stalnom je porastu. Opšte je poznato da, ukoliko se rano otkrije, pre nego što dođe u fazu metastaze, da je procenat izlečenja gotovo stoprocentan. Mamografija je svakakako najpouzdanija metoda za otkrivanje kancera, ali su od velike pomoći i redovne kontrole i samopregledanje.

Šta je mamografija?

Mamografija je metoda kojom se rak dojke može otkriti i mnogo pre nego što postane opipljiv i proširi se. Ovom metodom se zapravo uočavaju promene koje nastaju na tkivima dojke u okolini mlečnih žlezda i tako uništavaju zdravo tkivo. Ženama mlađim od 35 godina se ne preporučuje mamografija, jer neće imati efekta. Do tog doba, u dojkama još uvek najviše prostora zauzima žlezdano mišićno tkivo pa nalazi mogu biti nejasni. Ukoliko se u tom dobu sumnja na kancer, najbolja je ultrazvučna metoda.

Mamografija se radi istovremeno na obe dojke. Koristi se specijalni dizajniran rendgenski aparat, odnosno mamograf, koji sadrži specijalno konstruisanu cev koja emituje veoma malo zračenje. Pritiskom dojki na kompresijsku ploču, uz maksimalni pritisak, te male količine zračenja prave slike visoke rezolucije uz jak kontrast.

Na taj način se najbolje vidi sama građa dojke i eventualne anomalije na njoj. Snimak se radi sa prednje i sa bočne strane. Kontrast koji se dobije na slikama označava zapravo tkiva dojke, različite gustine i osenčenosti, i upravo te promene u gustini tkiva označavaju promene koje se dešavaju na ćelijama.

Pre nego što se uputite na mamografski pregled, morate znati par stvari. Nedelju dana pre očekivanog ciklusa nije dobro izlagati se zračenju, jer su tad dojke najčešće bolne i otečene, pa nalazi mogu biti neprecizni. Ukoliko sumnjate na trudnoću, obavestite lekara o tome, koji će vas posavetovati šta da radite u tom slučaju, jer je u trudnoći i najmanje zračenje štetno za plod.

Pre pregleda ne koristite mleka za telo i dezodoranse jer te supstance mogu da se pojave na slikama i daju pogrešne rezultate. Ukoliko ste imale operaciju povećanja grudi, obavestite vašeg doktora o tome, jer implantanti sprečavaju rendgenske zrake da prođu, pa mogu blokirati pravu sliku tkiva.

Prema nekim podacima, rak dojke je potpuno izlečiv u prvih 5-6 godina od pojave malignih ćelija, jer u tom periodu kvržica izraste do prečnika od 1cm i još uvek nema metastaze, odnosno širenja u ostale delove tela. Zato je najbolje ukoliko sumnjate, da se što pre podvrgenete mamogramu.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: