Med kao lek

Med je najstariji prirodni zaslađivač poznat čoveku. Može biti dobra zamena za šećer u mnogim vrstama pića i hrane. Ali, takođe je dobar za mnoge druge stvari, kao i u lečenju mnogih bolesti i stanja. Prečesto oslanjanje na komercijalizovane lekove koji sadrže previše hemikalija može postati opasno za naše zdravlje. Zato se treba okrenuti prirodi, i lečenju prirodnim sastojcima, koji neće na dalje oštetiti naše zdravlje.

Med se sastoji od prirodnih prostih šećera, glukoze i fruktoze i minerala poput magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, sumpora, gvožđa i fosfora. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su vitamini B kompleksa, koji su sastavni deo nektara i voska. Pored navedenog, med sadrži još i male količine bakra, cinka i joda. Nekoliko vrsta hormona takođe su prisutni u medu i njegovim subproizvodima.

Med se smatra proverenim lekom protiv mnogih alergija. Ako imate alergiju, pokušajte sa konzumiranjem meda koji se proizvodi na vašem području ili u okolini, jer to može da spreči pojavu sezonskih alergija na polen, ambroziju ili prašinu. Pčele koriste polen od lokalnih biljaka i on na kraju završi u medu koji vi konzumirate, i na taj način stvarate mikroimunitet.

Med je takođe blagorodan za vašu kožu. Možete ga koristiti kao hidratantnu masku za kožu, ali i kosu. Da bi ga koristili kao masku za kosu, pomešajte ga sa maslinovim uljem i nakon ispiranja, nanesite na kosu i držite sat 15-k minuta. Zatim temeljno isperite. Ovaj tretman primenjujte jednom nedeljno i kosa će vam biti meka i svilenkasta.

Med je poznat po svojim prirodnim anti-zapaljenskim efektima, što može pomoći da se brže rešite dosadnih i upornih upala. Takođe je poznat kao prirodni antiseptik jer sadrži antimikrobne agense koji sprečava infekcije ubijanjem bakterija duboko unutar i oko rane ili posekotine. Mnoge vrste bakterija ne mogu da opstanu u medu, pa rane brže zarastaju i otoci spadaju, pa dolazi do bržeg obnavljanja tkiva.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: