Menstrualni bolovi

Mnoge žene imaju bolne ciluse, naročito kada su u tinejdžerskim godinama, dok sa godinama bolovi nestaju. U većini slučajeva, menstrualni bolovi ne predstavljaju mnogo ozbiljan problem, mada oni ponekad mogu da bude povezani sa endometriozom ili cistama na materici ili jajnicima, ili nekim beningnim oblikom tumora.

Prvi jači menstrualni bolovi obično počinje ubrzo nakon prve menstruacije, dok se ciklus još uvek reguliše, odnosno kada žena počinje da redovno ovulira. Bol se obično javlja dan ili dva pre menstruacije, i uglavnom traje i prvih dana ciklusa. Ovaj bol se karakteriše kao tupo probadanje, i smatra se normalnim ukoliko nije mnogo jak. Njegov uzrok je materica koja se grči i priprema za oplodnju. Ova vrsta bola obično prestaje nakon porođaja.

Međutim, osim ovih, mogu se javiti i netipični bolovi, izazvani različitim simptomima. U zavisnosti od toga, i stepen bola varira. Najčešće se manifestuje kao abdominalni grčevi ili tup bol koji se premešta u donji deo leđa i noge. Ova vrsta bola može biti izazvana raznim zapaljenjima, pojavom ciste na grliću materice, polipima na jajnicima. Pored ovog bola, javljaju se još i glavobolja, migrena, mučnina, povraćanje (mada se i ne mora javiti), zatim zatvor ili proliv, često mokrenje…

Što se tiče terapije, najbolje bi bilo posetiti ginekologa koji će utvrditi uzrok. Preporučuje se obavezno rađenje Papa testa jednom godišnje. Kao terapiju, prepisaće vam najverovatnije antibiotike, ukoliko je uzrok upalne prirode, ili kontraceptivne pilule, koje će ublažiti bol i inače su predviđene za probleme kao što su endometrioza ili poremećaj ciklusa.

Što se tiče samopomoći, možete početi sa primenom laganije ishrane, i tako ublažiti grčeve. Jedite namirnice bogate kalcijumom, zatim grašak, bademe i tamno zeleno lisnato povrće kao što su spanać i kelj. Konzumirajte namirnice koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, višnje, paradajz i paprika. Izbegavajte rafinisane namirnice, kao što su beli hleb, testenine i šećer, zatim alkohol i prevelike količine kafe. Ubacite više posnog meso i ribe u ishranu, jer omega 3 masne kiseline dokazano olakšavaju bolne cikluse. Koristite maslinovo ulje za kuvanje i salate. Takođe, tehnike poput meditacije i vežbe, kao što su joga i Tai Chi takođe mogu da pomogne da ublažite bol.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: