Miomi – dobroćudni tumor

Bol i osećaj težine i napetosti u donjem delu stomaka, obilno krvarenje tokom mesečnog ciklusa ili van njega, najčešći su simptomi mioma, odnosno dobroćudne vrste tumora koji se javlja na materici i čiji uzroci nastanka sve do danas nisu u potpunosti ispitani i jasni.

Pretpostavlja se, da su uzroci pojave mioma, vezani za bujanje i promene glatkih mišićnih ćelija na materici, a ono što se sigurno zna, jeste da brzina rasta mioma zavisi od nivoa estrogena u organizmu. Sa opadanjem nivoa estrogena, smanjuje se i napredovanje rasta mioma. Iz ovog razloga, ukoliko se prisustvo mioma otkrije u njegovoj ranoj fazi i dok je još uvek mali, miom se uspešno leči hormonskom terapijom i bez hirurškog zahvata, dok je u slučajevima kada je tumor napredovao, potrebno pribeći hirurškom odstranjivanju samog mioma, ali nažalost u pojedinim slučajevima i cele materice ukoliko je miom do te mere napredovao ili ukoliko se od strane lekara proceni da je to najbezbedniji način otklanjanja mioma po zdravlje žene i ukoliko ta žena ne planira novu trudnoću, a rizik od ponovnog nastajanja mioma u njenom slučaju postoji.

Najkomlikovanije je miome otkriti ili odstranivati u periodu trudnoće, jer tada ta činjenica povlači rizik od nastanka spontanog pobačaja ili prevremene trudnoće koja eventualno može ugroziti život ploda.

Moguće posledice nastanka i prisustva mioma, upravo su rizik od pobačaja i prevremenog porođaja, ali i neplodnost i anemija koja je uzrokovana čestim i obilnim krvarenjem i gubitkom krvi.
Miomi mogu od dobroćudnog, prerasti i u zloćudno stanje tumora, pa ih je i iz tog razloga poželjno na vreme ukloniti ili bar redovno pratiti njihov rast.

Mogu se otkriti i u najranijoj fazi tokom redovnog pregleda kod ginekologa i pre nego što žena oseti ikakve simptome njihovog prisustva na materici.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: