Najčešće polno prenosive bolesti od kojih se treba čuvati

Dve najčešće polno prenosive bolesti kojih se treba čuvati su hpv virus, koji izaziva razvoj genitalnih bradavica kondiloma i bakterija hlamidija. U nekim zemljama prednjači hlamidija, a u nekim hpv. Procenat onih koji dobiju neku od ovih infekcija u svom životu, uopšte nije mali, što ukazuje da je potrebno da se bolje upoznamo sa načinom prenošenja i kako se zaštititi.

Humani papiloma virus (hpv)

HPV virus pogađa oba pola. Prema nekim izvorima oko 50% ljudi će se nekad, tokom svog života, zaraziti ovim virusom. Posebno pogađa mlađu populaciju, pretpostavka je zbog veće seksualne aktivnosti i menjenja partnera. Interesantan podatak je da upotreba kondoma, iako se preporučuje kao zaštita, nije garancija da se nećete zaraziti ovim virusom. Dodir kože i sluzokože može biti način prenošenja. Virus nekad hoće da se ispolji u genitalnoj regiji u vidu bradavica, takozvanih kondiloma. U tom slučaju najčešće je neophodno uklanjanje bradavica, jer prosto smetaju. Ovo se danas radi savremenim, gotovo bezbolnim metodama uz upotrebu lasera ili radio-talasa.
Dobar imunitet može biti ključan faktor, koji će doprineti da se kondilomi ne pojave, iako imamo hpv virus. Poznato je mnogo tipova hpv virusa i uglavnom su bezopasni, a retki su sojevi koji mogu izazvati kancer grlića materice.

Da bi se utvrdilo postojanje virusa potrebnan je pregled. Često je prisustvo virusa sasvim evidentno, jer su se pojavile polne bradavice. A da bi se prisustvo virusa dokazalo i utvrdilo koliko je opasan, potrebno je uraditi određene testove, kao što je bris, Papanikolau test, nekad i kolposkopija.

Hlamidija bakterijska infekcija

Hlamidija je bakterijska infekcija koja se najčešće prenosi seksualnim putem, a može i sa majke na dete tokom porođaja. Simptomi su ponekad vrlo blagi, gotovo neprimetni, tako da mnogi nisu ni svesni da imaju hlamidiju. Rizično ponašanje za prenošenje hlamidije je često menjanje partnera i odnos bez upotrebe kondoma. Bilo kakav, čak i blag simptom, kao što je peckanje prilikom mokrenja, svrab, promenjen sekret ili bol, su dovoljni signali da treba da posetite lekara i testirate se na prisustvo hlamidije. Ako imate bilo kakvu naznaku da ste vi inficirani hlamidijom, potrebno je da se javite svom lekaru. Za žene je prava adresa ginekolog, a za muškarce urolog. Za sve seksualno aktivne osobe, koje ne upotrebljavaju kondom redovno, preporučuje se da se testiraju jednom godišnje. Za lečenje hlamidije uglavnom se koristi antibiotska terapija, koju prepisuje vaš lekar. Uzgred mogu biti od pomoći i mešavine biljnih čajeva za ovu namenu, a neko preporučuje i kapsule belog luka. Kada se izleči hlamidija, nije isključeno da se ponovo vrati.  Ako se hlamidija zapostavi i ne leči, moguće su posledice u vidu problema sa organima za reprodukciju, što može rezultirati trajnim sterilitetom. Moguće su i infekcije oka i respiratornih puteva zbog hlamidije.

Još mnogo toga o lečenju ovih i drugih polnih bolesti možete saznati na ginekoloskaordinacija.net

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: