Namirnice dobre za prostatu

Poremećen rad prostate, javlja se najčešće u srednjem dobu u životu muškarca i karakteriše ga niz neprijatnih simptoma kojima se manifestuje, kao što su otežano ili bolno mokrenje i problem sa postizanjem ili održavanjem erekcije.

Međutim, određenim režimom ishrane, ne samo da se ovakvi simptomi mogu umanjiti, već se na njih može čak delovati preventivno i mogu se sprečiti.

Namirnice koje imaju posebno dobar uticaj na samo lečenje, ali i na očuvanje zdravlja prostate su: Sojino mleko, zatim karfiol, riblje i pileće belo meso, brokoli, rotkvice, beli i crni luk, paradajz, masline, nar i maline.

Sve nabrojane namirnice, osim ribljeg i belog pilećeg mesa koje se termički obrađuje kako bi bilo spremno za jelo, najbolje je uzimati i jesti u svežoj odnosno sirovoj formi. Svakom termičkom obradom, ove vrste povrća i voća, gube svoja lekovita i pozitivna svojstva i u njima se smanjuje broj enzima koji nose glavnu odgovornost u procesu lečenja prostate.

Zato je ove namirnice najbolje jesti u obliku salata i to sa što manje začina, kao što su so ili sirće. Treba ih kombinovati i uzimati redovno, svakodnevno i u što većoj količini, pa se ukoliko niste ljubitelj neke od tih namirnica, možete poslužiti i malim trikom i ubaciti ih u blender, pretvoriti u sok i popiti. Na taj način, obezbedićete svom organizmu dovoljan unos ovih namirnica, a sebe ćete poštedeti duge pripreme ili obaveze da ih konzumirate u svežem obliku, ako niste njihov ljubitelj.

Karfiol i brokoli možete termički obraditi i to kratkim kuvanjem u trajanju od svega nekoliko minuta u ključaloj vodi.

U slučaju početnog stadijuma poremećaja rada prostate, pomenute namirnice, mogu u potpunosti ukloniti sve smetnje koje imate i zahvaljujući njima može se čak i potpuno izbeći upotreba medikamenata.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: