Nega kože tokom zime

Za mnoge ljude, hladni zimski dani donose neugodno isušivanje kože lica, ruku, stopala… u takvim uslovima, kad je vazduh suv, a temperature niske, lako dolazi do pucanja, čak i pojave ekcema na koži (upalni procesi nastali usled nepovoljnih spoljnih uslova ili pojave neke infekcije ).

Zato je potrebno da vašoj koži i preko zime obezbedite optimalne uslove kako bi je duže vreme održali zdravom, mekom i mladolikom.

Kako se vremenski uslovi menjaju, tako treba i da promenite rutinu u nezi vaše kože. Za zimske uslove, u nezi kože ruku, ali i ostatka tela se preporučuju masnije kreme i losioni, na bazi ulja, pre nego na bazi vode. Oni će lakše stvoriti zaštitni sloj na koži koji zadržava više vlage i duže vreme čini kožu hidriranijom nego neka ,,lakša’’ kremu ili losion.

Mnogi losioni označeni za ,,noćnu upotrebu’’ su na bazi ulja. Budite pažljivi u odabiru, jer nisu svi ulja su prikladna za određena područja kože. Na primer, avokado ulje, ulje jagorčevine ili bademovo ulje su dobri za lice. Shea ulje (puter ) može da blokira pore lica, pa se preporučuje samo za grublju kožu ruku i stopala.

Zimsko sunce, u kombinaciji sa snežnim sjajem, mogu duboko oštetiti vašu kožu. Pre izlaska napolje, na izložena područja nanesite kremu za sunčanje, oko 30 minuta pre izlaska. Ove kreme nisu samo za letnju primenu, one hidriraju kožu tokom celog dana i štite je od UV zraka, koji zimi mogu biti veoma jaki i prodorni, pogotovo ako ste na višim nadmorskim visinama. Koristite balzame za usne sa zaštitnim faktorima jer su i one sklone pucanju i isušivanju.

Verujete da je tuširanje toplom vodom sjajno u zimskom periodu, ali ono može doprineti samo pogoršanom stanju ionako već suvoj koži. Pokušajte umesto toga sa mlakim tuširanjem, a zatim osušite kožu tapkanjem nežnim peškirom. Izbegavajte preparate koji imaju visok sadržaj alkohola. Kada alkohol ispari sa koža, stvara trenutni osećaj mekoće i osveženja, ali doprinosi bržem isušivanju, tako da odlučite se za dezodoranse, losione i kreme bez alkohola u zimskom periodu.

Vodite računa o svojom koži kako zimi, tako i ostala doba godine, a svakako ukoliko vas zanima, možete rzamisliti i o tretmani nege lice kao što su fileri ili botoks.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: