Neplodnost

Neplodnost, bilo da je reč o ženskoj ili muškoj neplodnosti, predstavlja bolest reproduktivnog sistema, usled koje dolazi do nemogućnosti začeća, odnosno trudnoće.

Kako bi se ustanovio problem neplodnosti, potrebno je preispitati niz mogućih uzročnika koji mogu uticati na to.
Stručnjaci smatraju da par koji želi potomstvo, može smatrati da ima problem sa neplodnošću ukoliko ne dođe do začeća posle 12 i više meseci, u kojima upražnjava redovne i nezaštićene odnose.

Žensku neplodnost može uzrokovati izostanak ili neredovnost ovulacije, odnosno neredovno sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije koja je spremna i sposobna da bude oplođena. Takođe, žensku neplodnost mogu uzrokovati i brojna cistična oboljenja jajnika, zapušenost jajovoda, prisustvo bakterija ili neispravnost sekreta, ali i životno doba žene.

Kod muškaraca, glavni uzrok neplodnosti je slaba pokretljivost spermatozoida ili nedovoljan broj spermatozoida pravilnog oblika, koji su jedini sposobni za postizanje začeća i oplodnje.

U oba slučaja, i ženska i muška neplodnost, takođe mogu biti uzrokovane i prekomernim uzimanjem alkohola, stresom ili konzumiranjem cigareta ili određenih vrsta medikamenata.

Baš zbog brojnosti mogućih uzročnika neplodnosti, zbog kojih je ovaj problem nekada trajan, ali često i brzo rešiv i izlečiv, neophodno je na vreme obratiti se lekaru i uraditi sve potrebne preglede i analize.
Onda kada se pregledima i analizama ustanovi da li je reč o ženskoj ili muškoj neplodnosti, lakše je i preduzeti postupak lečenja i pronaći rešenje.

Ukoliko je nemogućnost oplodnje uporna i uprkos metodama lečenja prisutna, preduzimaju se metodi insemenacije ili metod veštačke oplodnje.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: