Neprijatan zadah

Ako iz Vaših usta dopire nimalo prijatan miris, ljudima iz Vaše neposredne blizine će biti veoma neugodno. Postoji način da ovaj problem izbegnete ili sanirate.

U svakom slučaju, redovno pranje zuba bi trebalo da spreči nastanak neugodnog mirisa iz usta, ali dešava se da ovaj neugodni miris ukazuje na neko ozbiljnije oboljenje.

Različiti faktori uzrokuju neprijatan miris usne duplje, a na prvom mestu treba spomenuti plak. Plak je mešavina ostataka hrane, pljuvačke i bakterija koje su nastanjene na zubima. Takođe, neprijatan miris mogu uzrokovati i: kafa, alkoholna pića, dim cigareta i hrana sa jačim začinima. Takođe, neprijatan zadah se ponekad javlja i kod osoba koje imaju probleme sa probavom, oboljenjima desni i slivanjem sluzi iz nosnog kanala u usta.

Da ne biste imali problema sa zadahom, važno je da zube redovno perete odgovarajućom četkicom i pastom, ali i da zube čistite namenskim koncem, minimalno 2 puta na dan. Pored paste za zube, možete da upotrebljavate i soda bikarbonu koja će isto očistiti zube, ali i otkloniti neprijatan miris.

Takođe, povedite više računa i o ishrani ako se suočavate sa ovom neprijatnošću. Nemojte jesti hranu koja jako i neprijatno miriše, a konzumirajte što više vode. Cigarete su naravno nepoželjne. Na jelovnik uvrstite više jabuka, pomorandži i celera. Bombonama, žvakaćim gumama i vodicom kojom se ispira usna duplja će samo trenutno eliminisati neprijatan miris.
Dešava se i da se neprijatan miris iz usta javlja i kod ljudi koji ne jedu redovno.

Bilo bi dobro da svakodnevno žvaćete sveži peršun. Taj način je i starim Rimljanima svojevremeno uklanjao neprijatan miris iz usta.

Kada operete zube, upotrebite vodicu za ispiranje usta koju možete i sami da napravite. Sve što Vam treba je čaša vode i svega par kapi eteričnog ulja matičnjaka, žalfije, nane ili kamilice .

Ukoliko problem sa neprijatnim zadahom imate u jutarnjim satima, isperite usnu duplju rastvorom jabukovog sirćeta.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: