NIKAKO NE PIJTE KAFU UJUTRO: Nećete verovati šta može izazvati u vašem telu, pogledajte!

Magazin o kliničkoj endokrinologiji i metebalozmu je nedavno obajvio istraživanje koje pokazuje da ljudskom telu ne prija konzumiranje kafe rano ujutro. Mnoge studije su pokazale da većina ranoranilaca i ljubitelja kafe voli da u njoj uživaju najčešće između 8 i 9 časova, smatrajući da nemaju snage da komuniciraju dok ne obave ovaj ritual. Međutim, to nije dobro.

Čovekovo telo luči kortizol (hormon stresa) najviše oko 8:30 ujutro. Zahvaljujući ovom hormonu kojeg luči nadbubrežna žlezda, naš krvni pritisak i nivo šećera u krvi su u normali.

Ispijanjem kafe u pomenuto vreme, sa dobrom dozom kofeina, više se luči kortizol, pa zbog toga organizam dolazi u stanje anksioznosti, prenosi tvbest.rs.

– Kada pijete kafu od 8 do 9 ujutro, pijete je u vreme kada je vaše telo prirodno hitro, brzo i oprezno zahvaljujući kortizolu. Za kafu najbolje vreme je od 9:30 do 11:30, kada nivo ovog hormona u krvi opada pa je pravo vreme da vas kafa podigne. Umesto nje, ujutro ipak popijte čašu mlake vode sa limunom i medom – savetuje dr Stiven Miler.

izvor: Srbija Danas

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: