Operacija ušiju

Proces odrastanja je jako surov, pogotovo za decu koja tek ulaze u pubertet i prvi put se sreću sa izrazitijim promenama na telu, a za izgled ušiju obično mogu zahvaliti mami ili tati .

To je uzrast kad se telo još uvek razvija i nisu preporučljive još uvek plastične operacije, ali se korekcija ušnih školjki može raditi, jer je do tad ona uveliko formirana. Naravno, ovaj zahvat se može raditi i kasnije, a procedura je ista.

Operacija ušiju

U principu je ovo jedna od lakših estetskih korekcija koja se svakako treba uraditi ukoliko zbog velikih ili klempavih ušiju imate problema, ili ukoliko imate neki deformitet ušne školjke ili hrskavice. Sama intervencija nije komplikovana i traje 2-3 sata, u zavisnosti od stepena korekcije, a tačnija procena trajanja operacije se može dati tek nakon što odete prvo na kontrolni pregled. U toku predoperativnih konsultacija sa odabranim hirurgom, on će vas provesti kroz celi proces i ukazati na to koliki je stepen korekcije potreban, u skladu sa ostalim proporcijama lica.

Operacija se izvodi tako da se ukloni deo kože sa zadnje strane uha, napravi se mali rez i da se potom pristupi tkivu hrskavice, gde uklanja višak. Zatim sevrši ušivanje rane iza uva, dok se prednje strane nisu vidljivi nikakvi ožiljci. Kada se postigne željena kontura uha, operacija je gotova.

Nakon operacije

Oporavak nakon zahvata je brži nego kod ostalih hirurških intervencija i pacijent se normalnim aktivnostima možete vratiti već par dana nakon zahvata. Čim se zavoji uklone, pacijent će pravi izgled svog uha, ali su u narednih par meseci moguće relativno neprimetne promene, zbog srastanja hrskavice.

Narednih mesec dana se preporučuje izbegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle ugroziti pravilni oporavak, pogotovo sportske aktivnosti, ali i spavanje na boku, nošenje naočara i šešira. Izbegavajte i stavljenje kose iza ušiju, jer se pod teretom može promeniti izgled. Kontrole su na svakih 15 dana, kako bi hirurg pratio ispadanje konaca i zarastanje ožiljka.

Komplikacije

Ukoliko se pridržavate uputstava nakon operacije, komplikacije su veoma retke. Može doći do pucanja šavova ili eventualnog krvarenja, u još ređim slučajevima i do nepravilnog zarastanja ožiljka. Podlivi se najčešće povlače nakon nekoliko dana, a ukoliko je problem u ožiljku, njegovom uklanjanju se pristupa nakon 6 meseci posle korekcije ušiju.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: