Osteoporoza

Kako starimo, naš organizam postaje sve krhkiji i osetljiviji, pod teretom godina, ali i svakodnevnih problema i obaveza. Bukvalno pod teretom godina, kičma je organ koji najteže ,,podnosi’’ godine i trpi posledice našeg načina života iz mladosti.

Osteoporoza je bolest koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju, odnosno količine kalcijuma u njima, zbog čega one postaju porozne i krte. Kalcijum u kostima ima ulogu da normalno osigurava čvrstinu kosti i koštanog tkiva, koje omogućava potpornu funkciju kostima. Nakon njegovog postepenog nestajanja, krhke i porozne kosti znatno su osetljivije na različite fizičke stresove po organizam, kao što su udarci ili padovi. Iz tog razloga, upravo je osteoporoza jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi.

Najveći problem stvara to što ovab bolest protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture i prelomi. Smanjenje visine je neumitno sa procesom starenja, dok se pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima iako su i one same posledice tog životnog procesa. Smanjenje koštane gustine je praćeno i povećanim verovatnoćom rizika za nastanak preloma. Uz osteoporozu se najčešće pojavljuje i visoka učestalost preloma pršljenskih tela i vrata, kao i butne kosti sa velikim patnjama i invalidnošću.

Kad se već pojave prvi simptomi, već je kasno da se započne sa lečenjem jer neće imati pravih efekata, pogotovo što organizam starijih osoba ne reaguje podjednako na terapije kao kod mlađih. Zato je jako bitno sve napore usmeriti na prevenciju, koja treba da započne još u ranoj mladosti. Najbitnija je pravilna ishrana, koja neće opteretiti organizam, kao i određene doze izlaganja sunčevim zracima, koji pomažu stvaranje vitamina D u koži i apsorpciju kalcijuma koji je veoma bitan za naš skeletni sistem.

Upravo zbog toga, češsto jedite mlečne proizvode, meso, ribu i drugu hranu bogatu belančevinama. Istraživanja su pokazala da za samo 10 dana koliko provedete na moru, vaš organizam napravi rezerve vitamina D za naredna tri meseca. Svakodnevno šetajte makar 15 minuta, a ukoliko vam mogućnosti dozvoljavaju, bavite se sportom najmanje 3 puta nedeljno. Izbegavajte loše životne navike poput dugog sedenja, cigareta ili preteranog unosa alkohola.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: