OVE namirnice OBAVEZNO IZBEGAVAJTE pred odlazak na spavanje!

San na oči ne dolazi… Ako je to i vaš slučaj, možda je vreme da otkrijete šta to radite pogrešno…

Jedno američko istraživanje otkrilo je povezanost između ishrane i kvalitetnog sna i ponudilo ključna saznanja o tome na koji način poboljšati spavanje, objavljeno je u stručnom časopisu “Journal of Clinical Sleep Medicine”.

hrana pred spavanje

Prema rezultatima istraživanja američkih naučnika, za dubok i miran san u obroke treba uključiti vlaknaste namirnice i izbegavati konzumaciju masne i zašećerene hrane. Lekar Mari Pjer Sent Onž, glavni autor istraživanja, tvrdi da unos nezdrave hrane tokom samo jednog dana može značajno da smanji kvalitet sna.

Sent Onž je s kolegama pratio ciklus spavanja 26 odraslih osoba starih 35 godina. Trinaest žena i trinaest muškaraca je provelo pet noći u laboratoriji, a izmereno je da su prosečno spavali sedam sati i 35 minuta.

Prva četiri dana svi su konzumirali kontrolisanu hranu koju su im pripremili nutricionisti, bogatu vlaknima i proteinima i s malo zasićenih masnoća. Poslednji dan su jeli hranu po vlastitom izboru, većinom s više zasićenih masnoća, s mnogo više šećera i siromašnu vlaknima.

Trećeg dana istraživanja sprovedena je polisomnografija – dijagnostički postupak kontinuiranog, celonoćnog snimanja vitalnih parametara, tokom koje se prati disanje, rad srca, krvni pritisak, nivo kiseonika u krvi, pokreti mišića, moždana aktivnost i kvalitet i struktura sna.
Shutterstock, SpavanjeFoto: Shutterstock, Spavanje
Naučnike je iznenadilo saznanje da je posle samo jednog dana konzumiranja hrane po vlastitom izboru san bio poremećen. Naime, dok su jeli namirnice koje su im davali nutricionisti, ispitanici su brže tonuli u san – u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika.

Ustanovljeno je i da je povećana konzumacije šećera poslednjeg dana ispitivanja bilo povezano s češćim prekidima sna.

Istraživači su zaključili da bi zdravom ishranom između 50 i 70 miliona stanovnika SAP, koji tvrde da spavaju loše, mogli da poboljšaju noćni odmor.

Izvor: Hina / Newsweek.rs

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: