Ovulacija

Praćenje ovulacije je najsigurniji metod pomoću kog žena može utvrditi kad je u plodnim danima i kad je najveća mogućnost za nastupanje začeća. Ovulacija predstavlja taj period mesečnog ciklusa svake žene, u ko m može doći do začeća. Najsigurnija metoda utvrđivanja ovulacije je praćenje znakova koje nam telo šalje, kao i promena u toku samog ciklusa.

Važno je znati da svaka od metoda praćenja sama po sebi nije dovoljna da se sa potpunom sigurnošću utvrde plodni dani, ali ukoliko ih kombinujete i pažljivo pratite, verovatnoća tačnosti se povećava.

Kada dolazi do ovulacije?

Do ovulacije dolazi onda kada se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji od njega i krene kroz jajovod u matericu. U tom periodu žena je najplodnija, jer je jajna ćelija ,,slobodna’’ i svaki nezaštićeni odnos u tih par dana može dovesti do trudnoće. Ipak, potrebno je tačno sračunati kad će jajna ćelija napustiti jajnik, jer ona nakon toga opstaje najviše jedan dan. Ukoliko tad ne dođe do oplodnje, jajn aćelija izumire i izluči se zajedno sa menstruacijom.

U ovulaciji su bitni posebni hormoni progesteron i estrogen koji pomažu njenu pripremu, ali i plodnost i začeće. Estrogen se proizvodi pre ovulacije i pomaže da se materica obnovi nakon menstrualnog ciklusa. Progesteron se luči nakon prestanka ovulacije i priprema matericu za primanje oplođene jajne ćelije, ukoliko je do toga došlo. Oba ova hormona obaveštavaju mozak o dešavanjima u materici, kako bi se regulisala proizvodnja hormona koji stimuliše folikulei reguliše ciklus.

Računanje ovulacije

Izračunavanje ovulacije se vrši na razne načine, ali je za svaki bitno da znate dužinu ciklusa, odnosno razmak između menstruacija. Od prvog dana menstruacije, pa naredne dve nedelje je period pre ovulacije, koja se najčešće zbiva 14. dana od početka menstruacije. Ukoliko vam menstruacije nisu redovne, uz ovaj metod koristite i metode za prepoznavanje ovulacije kao što su merenje bazalne temperature ili posmatranje sluzi. Kod većine žena ovulacije se javlja između 11. I 21. Dana ciklusa. Faza do 14.dana ciklusa je faza ,,bujanja’’, a nakon toga nastupa faza sekrecija, kad se, ukoliko nije došlo do začeća, izumrla jajna ćelija odbacuje u vidu sekrecije.

Ovulacija nekad može potpuno izostati, a nekad može biti uranjena i zakasnela, što može imati uticaja na pojave krvarenja i nepravilnosti pri menstruaciji. Kod nepravilnih ciklusa obično je druga faza stalna, traje 14 dana, a prva faza je skraćena, što može umanjiti verovatnoću začeća. U tom slučaju, najbolje je potražiti stručnu pomoć, jer izostanak ovulacije, ukoliko se često dešava, ukazuje na moguće problemu u reproduktivnim organima žene.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: