PAPA test

Žene u našoj zemlji još uvek nemaju razvijenu svest o tome koliko su bitne redovne poste ginekologu i ginekološki pregledi i testovi. Redovne kontrole mogu sprečiti pojavu raznih bolesti, u ukazati na najranije simptome raznih infekcija i opakih polnih bolesti.

Papa test je potpuno bezbolan, a izvodi ga ginekolog dok žena leži na ginekološkom stolu. Drvenom spatulom i drvenim štapićem omotanim vatom uzima obrisak sa zadnjeg dela vagine, prednjeg dela vrata materice, kao i iz kanala grlića materice. Obrisak se s drvene spatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi očuvanja epitela i boji se specijalnom metodom kako bi se uzeti bris mogao dalje mikroskopski analizirati.

Ovaj test, kao i svi drugi testovi, nije apsolutno nepogrešiv i u nekim slučajevima može biti „lažno negativan” ili „lažno pozitivan”. Kada ne pokaže abnormalne nalaze, tada se za test kaže da je „lažno negativan”, a kada se u testu otkriju abnormalna epitela, a koje to stvarno nisu, onda se za test kaže da je „lažno pozitivan”. Da bi se izbeglo prikazivanje lažno pozitivnih i negativnih rezultata, potrebno jepridržavati se uputstava o ponašanju pre podvrgavanja ovom testu, a samo uzimanje Papa testa kao i njegovu interpretaciju treba poveriti iskusnim i visokokvalifikovanim lekarima specijalistima.

Papa-testom mogu se uočiti i promene na prednjem zidu materice koje upućuju na infekciju virusima HSV (virus herpesa simpleksa) ili HPV (humani papiloma virus). Posebno je bitna infekcija HPV-om koji se smatra jednim od glavnih uzroka pojave karcinoma grlića maternice, a u Papa testu se prikazuje prisustvom bakterija kolocita. HPV je česta polno prenosiva bolest, pogotovo kod devojaka i žena koje imaju više seksualnih partnera, koje često mogu biti samo nosioci, ali ne moraju ispoljavati simptome.

Preporuka je da žene ovaj test rade jednom u tri godine, radi prevencije i eventualno ranog otkrivanja raka grlića materice. Takođe, čak iako su seksualno aktivne, devojkama se ne preporučuje podvrgavanje ovom testu pre 21.godine. Test se radi između desetog i dvadesetog dana od prvog dana zadnje menstruacije. Pre testa dva do tri dana se ne preporučuju seksualni odnosi, kao i prestanak uzimanja bilo kakve terapije i hormonskih lekova.

U slučajevima kad Papa test daje pozitivne rezultate, treba izvršiti dodatne ginekološke preglede kako bi se eliminisala mogućnost razvoja malignih ćelija. Abnormalnosti koje se pojave u rezultatima ne moraju uvek biti zloćudne, ali je ipak u tim stanjima povećana mogućnost pojave karcinoma, pa se upućuju na dalje analize.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: