Pravilno pranje kose

Postoje važne finese vezano za pranje kose koje će potpomoći lepšem izgledu i zdravlju same kose.
Pre nego što pristupite pranju kose, trebalo bi raščešljati je, kako bi se razmrsila i da se kasnije ne bi kidala. Posle kvašenja kose, doza šampona se nanosi na površinu korena kose, a ne na površinu krajeva. Šampon stiže do površine krajeva pri utrljavanju u teme, a osim toga – kosu ne treba snažno trljati, nego nežno masirati.

Kosu bi trebalo prati sa 2 šampona – jedan će eliminisati nakupljenu nečistoću i masnoće, dok će drugi oprati, dati negu kosi i osvežiti teme. Ove preparate morate detaljno da isperete sa kose. Postoji tvdnja da će učinak biti potpuniji ako za ispiranje koristite zagrejanu vodu, zato što će ona uspešnije elinisati izumrle ćelije kože glave. Ipak, pojedini misle da hladna voda doprinosi blistavosti kože. To je razlog što većina frizera za ispiranje šampona koristi zagrejanu, za ispiranje regeneratora skoro hladnu vodu.

Upotreba regeneratora je obavezna. Posle ispiranja šampona, kosu nežno natapkajte peškirom i nakon toga stavite dozu regeneratora, koja na kosi treba da ostane tri do deset minuta. Regenerator se nanosi na površinu krajeva kose, pri čemu se koren izbegava, da se kosa ne bi brzo zamastila. Regenerator obavezno detaljno isperite.

Izbor šampona uslovljen je korenom kose, a izbor regeneratora se vrši u skladu sa krajevima. Videćete šampone predviđeni za pranje masne, suve, normalne, bojene ili nebojene kose.

Regenerator birajte zavisno od toga da li su vlasi tanje, deblje, da li su farbane ili ne. Ima šampona koji obnavljaju ispucale vlasi i pomažu u hidrataciji. Suvoj kosi treba ”snažniji” regenerator, a ako je reč o tankoj i ravnoj kosi zna se da se ona često masti pa je za nju bolji ”blaži” regenerator.

Preporučujemo da po potrebi primenite dubinsko pranje kose.

Ovo su neki od bitnih saveta za pravilno pranje kose. Redovno pranje i kvalitetna nega kose su jako bitni, jer ukoliko dodje do naglog ćelavljenja možda vam neće ostati nijedna druga opcija nego da uradite presadjivanje kose kod nekog dobrog estetskog hirurga.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: