Prednosti koprive za zdravlje

Kopriva (Urtica dioica) je poznata biljka koja raste u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i sjevernoj Americi. Prilično je otporna, te može narasti od metar pa čak do 2 metra visine. Posjeduje brojna ljekovita svojstva koja ćemo opisati u ovom tekstu. Za ljekovite upotrebe se većinom koriste listovi ove biljke.

Protiv peruti

Kopriva se koristi kao sastojak u mnogim šamponima jer djeluje protiv peruti i čini kosu mekšom i sjajnijom. Zbog ovoga je farmeri ponekad dodaju u hranu za stoku.

Kopriva je dobra za prostatu

Već dugi niz godina se kopriva koristi protiv tegoba izazvanih uvećanom prostatom. Stariji muškarci znaju koliko ovaj problem može biti iritantan.

Nepotpuno mokrenje, slab mlaz, učestalo mokrenje i buđenje po nekoliko puta u noći su simptomi koji vas mogu izbaciti iz takta. Srećom, ovi simptomi se mogu uspješno liječiti prirodnim lijekovima poput koprive. U jednoj prilično opširnoj studiji sa medicinskog univerziteta u Teheranu kopriva se pokazala učinkovitom u smanjenju simptoma koji nastaju sa uvećanom prostatom. Čak 81% učesnika je doživjelo poboljšanje stanja. Kopriva nije imala utjecaj na veličinu prostate ali problemi sa nepotpunim mokrenjem su se drastično popravili. Utjecaj na zdravlje prostate i poboljšanje nepotpunog mokrenja je najpoznatija dobrobit koprive.
Pored toga, čaj od koprive bi mogao biti koristan i za druge organe urinarnog trakta, od mjehura do zdravlja bubrega.

Kao hrana

Kopriva ima sličan okus špinatu i krastavcu kada se kuha ili peče, a bogata je vitaminom A, C, željezom, kalijem, manganom i kalcijem. Namakanje koprive prije kuhanja se preporučuje jer će to ukloniti bodlje koje inače izazivaju iritacije. Kopriva se može poslužiti kuhana sa drugim hranama, a može se stavljati i u pitu. Na našim prostorima se koristi za borbu protiv anemije jer ima dosta željeza u sebi. Od koprive se također spravlja i čaj.
U Irskoj, Skandinaviji i istočnoj Europi se tradicionalno spravlja i supa od koprive.

Narodne upotrebe

U nekim tradicijama je popularno namjerno žarenje sa koprivom da se izazovu iritacije čime bi se odvukla pažnja od boli uzrokovane reumatizmom. Ponekad se koristi i alkoholna tinktura koprive. Kopriva se također koristi i protiv tegoba izazvanih artritisom ali se u tom slučaju uzima oralnim putem preko kapsula ili pijenjem čaja.

Kopriva ima protiv-upalno dejstvo i može pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija, a naročito upale nosne sluznice. Ona djeluje tako što smanjuje aktivnost histamina, supstance koja je odgovorna za upalne i alergijske reakcije u organizmu.

piše Zdravosfera

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: