Problemi sa varenjem

Kakve god da je priroda Vaših teškoća sa varenjem, u tekstu koji sledi pronaći ćete i odgovarajući savet za sebe.
  • Poznato je da vlakna doprinose varenju, ali nije na odmet pomenuti da je njihova sposobnost dragocena za pospešivanje varenja. Uključite u minimalno 2 obroka dosta sirovog, ili kuvanog povrća i učinićete dosta na ovom planu. Vlaknima obiluje i sveže voće, kao i cela zrna. Vlakna će pomoći i ako želite da smršate, i ako želite da smanjte nivo loših masti – u tom slučaju ishrana obogaćena vlaknima je uključena u terapiju.
  • žvaka može biti idealno rešenje za izbegavanje gorušice jer doprinosi lučenju pljuvačke. Ne preporučuje se upotreba žvaka sa aromom peperminta koji putem podsticaja lučenja želudačnog soka, pogoduje javljanju gorušice.
  • Varenje je uspešnije kod mršavijih osoba, iz razloga što masne naslage na predelu stomaka ometaju funkciju creva, koja su kod izuzetno gojaznih osoba okružena salom. Za bolje varenje potrebno je skinuti višak kilograma.
  • Jedite oskudnije, a više puta. Možda to za Vas i nije primenljivo u praksi, ukoliko Vam je svaki obrok relativno obiman, ali ako imate obrok na svaka 2 do 3 sata, suviše mnogo hrane uopšte nije potrebno, i u slučaju da želite da se ugojite.
  • Unos tečnosti, a prvenstveno vode, pospešuje varenje. Kod osoba koje unose tečnost u dovoljnoj količini, ne mogu se javiti opstipacija niti nadimanje. U letnjem periodu lubenica (sadrži mnogo vode, vlakana i malo šećera) je kao stvorena za unapređenje varenja i potrebe za tečnošću.
  • Fizička aktivnost je saveznik u unapređenju varenja, pa Vam savetujemo da se više krećete, hodate, trčite, plivate.
  • Moć probiotika se dovodi u vezu sa podsticajem varenja. Oni mogu poslužiti i kao preventiva za opstipaciju, a pomoći će i da se složeni ugljeni hidrati i proteini uspešnije razlože.
  • Problem nadimanja često imaju osobe koje unose mnogo soli. Suhomesnate prerađevine i konzervisani proizvodi obiluju solju. Dodavanje soli je savetuje samo kada je neophodno.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: