Razlozi zbog kojih treba da ostavite cigarete

Brojni su razlozi zbog kojih treba ozbiljno da razmislite o prestanku pušenja. Svakako da su ekonomski i zdravstveni faktori presudni kod pušača koji se odlučuju na takav korak. Borba protiv duvanske zavisnosti nije laka, ali nije nemoguće iz nje izaći kao pobednik. Vrlo je važno biti uporan i istrajan u svojoj odluci.

Zdravstveni razlozi za prestanak pušenja

Ukoliko znate šta se sve nalazi u dimu koji udišete pušenjem duvana onda Vam je jasno zašto je zdravlje najveći motiv pušača da se izbore sa duvanskom zavisnošću. Kada jednom povučete dim cigarete u svoj organizam unesete šest hiljada toksičnih jedinjenja. Upravo neka od ovih jedinjenja, čiji je kancerogeni efekat i naučno potvrđen, uzrokuju maligna oboljenja. Pušači gotovo po pravilu oboljevaju od raka pluća, mada kod njih nije redak ni tumor na mokraćnoj bešici, ali ni kardiovaskularna oboljenja. Samo u toku jedne godine od direktnih posledica unošenja duvanskog dima u organizam život izgubi preko petnaest hiljada ljudi samo u našoj zemlji.

Pored pušača stradaju i nepušači koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu. Pasivnim pušenjem do osobe koja boravi u zadimljenoj prostoriji dospevaju sva toksična jedinjenja koja i pušač uvlači u sebe, samo je njihova koncentracija nešto niža. Vaše zdravlje, kao i zdravlje Vaših bližnjih je dovoljan razlog da koliko već danas ostavite cigarete.

Ekonomski razlozi

I ekonomski razlozi za prestanak pušenja su vrlo bitan pokretač. Svaki dinar koji ostane u kući u vreme opšte finansijske krize je vrlo značajan. Svakodnevno kupovanje cigareta iziskuje dosta novca. Ako troškove stavite na papir videćete da Vas pušenje duvana košta koliko i letovanje. Prekinite sa pušenjem, odvajajte novac koji biste dali na cigarete na stranu i vrlo brzo ćete uvideti koliko novca se praktično pretvorilo u dim.

Pomoć pri odvikavanju

Vrlo korisno sredstvo u odvikavanju od duvana može biti elektronska cigareta. Pomoću nje ćete izbeći nikotinske krize na taj način što ćete se postepeno osloboditi zavisnosti. Na taj način, organizam se najprirodnije i najbezbolnije navikava na funkcionisanje bez nikotina. Elektronska cigareta je apsolutno neškodnjiva kako za pušače tako i za nepušače u njihovom okruženju. Ostavite cigarete, uštedite novac i sačuvajte svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Više informacija o elektronskom cigaretama potražite ovde http://www.elektronske-cigarete.rs/srpski

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: