Saveti za bolji san

Dobar i kvalitetan san je od suštinskog značaja za regeneraciju tela i njegov potpuni odmor i relaksaciju. Obezbedite sebi udoban krevet i optimalne uslove za spavavanje, i na taj način doprinećete poboljšanju kvaliteta života.

Prvi korak u poboljšanju kvaliteta sna je da spoznate koliko sati kontinuiranog sna vam je potrebno da se odmorite. Ovi zahtevi variraju od osobe do osobe, ali većini zdravih odraslih osoba je potrebno najmanje sedam sati sna svake noći kako bi funkcionisali u najboljem svetlu.

Jedna od najvažnijih strategija dobrog sna je redovan raspored spavanja, odlazak na spavanje i ustajanje u isto vreme svakog dana.

Tako će te se osećati mnogo svežije i odmornije, pa će vam svaki poremećaj sna lakše pasti ako se vratite u svoju rutinu. Idite u krevet u isto vreme svake noći i dozvolite sebi da spavate dok ne probudite prirodno, bez budilnika.

Dremajte. Popodnevni kratak odmor, do najviše jednog sata, poznat kao ,,dremka’’ 🙂 može delimično da nadoknadi izgubljeni san. Ova strategija omogućava da bez ometanja nadoknadite nedostatak noćnog sna. Ali, neka vaša popodnevna dremka bude optimalna, kao što je pomenuto, najviše sat vremena, jer u suprotnom može doći do nesanice.

Telo može doći u zabludu da je odmorno i noću ne možete zaspati u uobičajeno vreme. Ako ste u mogućnosti, neka vaša dremka bude u ranim popodnevnim časovima. Tako ćete moći da uspešno izbegnete i glavoboljuvrtoglavicu.

Hormon melatonin prirodno pomaže u regulisanju vašeg ciklusa spavanja. Proizvodnja ovog hormona zavisi od izlaganja svetlosti, tako da je njegova proizvodnja intenzivnija u večernjim satima, kada je mrak, i tako ,,uspavljuje telo’’. Tokom dana, kada je svetlo, proivodnja melatonina opada jer telo mora ostati budni kako bi se bolje pripremilo za noćni odmor.

Međutim, mnogi aspekti modernog života mogu da poremete prirodnu proizvodnju melatonina vašeg tela, a sa njom vaš san. Isključite TV i računar. Mnogi ljudi koriste televiziju da lakše zaspeda ili se opuste na kraju dana. Pogrešno, jer TV dodatno stimuliše um, umesto da ga opušta.

U toku dana, izbegavajte nošenje sunčanih naočara. Uklonite naočare za sunce ujutru i pustite da vaše lice slobodno bude izloženo sunčevim zracima. Provodite više vremena napolju tokom dana. Obezbedite što je više moguće svetlosti u vašem domu ili radnom prostoru. Držite zavese i roletne otvorene tokom dana, premestite radni sto bliže prozoru.

Kada konačno ovi naši saveti urode plodom i pomognu vam da imate bolji san, samim tim ćete verovatno biti opušteniji pa će vam i snovi biti lepši. Ukoliko vas zanima da protumačite šta bi mogli ti vaši snovi da znače pogledajte ovaj link.

 

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: