Saveti za učenje

Mnogi đaci, studenti i osobe koje rade na svom usavršavanju, često su neorganizovani prilikom učenja, i iz tih razloga, trpi kvalitet naučenog. Daćemo vam par saveta kako da ostanete fokusirani i motivisani za učenje.

Dobar i kvalitetan san je jako bitan za sam proces učenja. Nakon svih većih psihičkih napora, dobro se naspavajte. Kada se mozak oporavi i odmori, može se bolje fokusirati na novo znanje i obradu novih informacija. I tokom spavanja posle učenja, mozak učvršćuje veze između informacija i stvra znanje na osnovu prethodnog procesa učenja. Aktivnost u mozgu tokom spavanja zapravo odražava aktivnosti tokom učenja – posebno učenje novih motornih veština. Drugim rečima, u snu ,,uvežbavate’’ ono što ste naučili.

saznajući nove informacije, pokušajte da napravite vezu između onoga što naučite i svakodnevnih stvari kojima ste izloženi ili koje znate od ranije. U teoriji učenja ovo se naziva elaborativno kodiranje. Ova tehnika podrazumeva da priključite nove informacije postojećem znanju koje posedujete o nečemu već imaju (predznanje). Na taj način jačate svoja shvatanja na oba načina, obogaćujete postojeće znanje i od postojećih činjenica, izdvajate za sebe one najbitnije.

Ne ,,pretrpavajte’’ mozak. Koliko god vi mislili da će te posle besomučnog iščitivanja, lakše zapamtiti neko gradivo, varate se. šta više, to može biti kontraproduktivno. Žrtvujete kvalitet kvantitetu učenja. Bolje je tekst pročitati dva, tri puta, ali iz njega izvući suštinu, nego ga prelistavati nebrojeno puta, a ne upamtiti ništa. Koristite tehnike markiranja, podvlačenja, izvlačenja bitnih činjenica iz teksta, prepričavanja, pravljenja skripti… Sve to prilagodite vašem karakteru i mogućnostima.

Dajte sebi dovoljno vremena jer bubanje ne funkcioniše kod svakoga. Kada počnete da učite na vreme, nekoliko nedelja unapred, imate dovoljno vremena da pročitate sve. Budite organizovani i tako sebi dajte vremena da razjasnite dileme, postavite dodatna pitanja u vezi bilo čega što ne razumete u potpunosti . Uverite se da imate sve materijale koji su vam potrebni za učenje jer kad imate ispred sebe sve pripremljeno, nećete gubiti vreme na sitnice.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: