Selidba – sinonim za stres

Selidba i rođenje deteta često izazivaju stres kod članova porodice.

Prema naučnim istraživanjima pokazalo se da velike promene posebno utiču na ukućane, a među najstresnijim događajima svakako je preseljenje.

Iako se preko agencija za nekretnine brzo i lako može naći udoban i kvalitetan stan, ipak promena sama po sebi utiče i na decu i na odrasle.

Odrasle osobe već imaju jasno izgrađene mehanizme pomoću kojih se bore protiv stresa. Neko više spava, neko je fizički aktivniji kada je pod pritiskom, a neko više voli da provodi vreme sa prijateljima i neobavezno ćaska.

Ipak, kod dece je drugačije. Mališani su različito raspoloženi i na različite načine ispoljavaju stres. Na primer, pojedina deca burno reaguju kada im se pomene selidba. A sve iz jednog jedinog razloga, zbog stresa. Deca ne znaju šta ih čeka promenom adrese i zbog straha su nervozni, neraspoloženi i pružaju otpor.

Kako pripremiti decu za preseljenje?

Da li i vama nepoznato izaziva otpor?

Naravno da ni mi, odrasli nismo imuni na neizvesnost. A zamislite tek kako je deci. Selidba će svakako donezi neke novine, dotadašnji način života mališana će se promeniti, pa onda ne očekujte odmah da se deca raduju i vesele, jer ipak i oni imaju pravo da pokažu svoje prave emocije.

Ako ste odlučili da se preselite ili na drugi kraj grada ili u drugo mesto, grad ili pak u drugu državu, onda bi trebalo da obratite pažnju na nekoliko važnih stvari.

# 1 Budite realni!

Za početak nemojte imati prevelika očekivanja. Ne možete unapred znati šta vas sve čeka na novoj lokaciji i kako će se vaš život odvijati zato se strpite i budite uzdržani od bilo kakvih hvalospeva. Ali, takođe, budite i obazivi, nemojte odmah misliti o nekim lošim stvarima, zaboravite na strahove i polako pripremajte sve za selidbu, korak po korak.

# 2 Obratite pažnju na to šta govorite!

Pred decom nemojte govoriti kako će sve biti drugačije kada se preselite, kako će na novoj adresi sve biti super, jer ni vi sami niste sigurni šta vas čeka, zar ne?

Mališani ne znaju šta vi tačno takvim izjavama želite da poručite, pa se zato suzdržite od svih komentara. Ili makar ne komentarišite pred decom.

# 3 Budite podrška vašim mališanima!

Ako ste počeli sa pripremama za selidbu i ako je samo pitanje trenutka kada ćete početi da živite na novoj adresi, imajte na umu da se u takvim situacijama deca najviše plaše kako će se prilagoditi novoj sredini, novoj školi, društvu, itd. Zato im je važna vaša podrška. Obećajte deci da ćete ih podržavati i biti iz njih dok se potpuno ne prilagode promenama, jer je deci važno da znaju da će moći na vas da računaju sve vreme.

# 4 Objasnite deci zašto se selite.

Kada se doneli odluku, pronašli adekvatnu lokaciju i uz pomoć agencija za nekretnine ili lično pronašli odgovarajuću nekretninu, onda je vreme da svoje razloge za preseljenje objasnite svojoj deci. Nekada su razlozi ekonomske prirode, poput manjih troškova, promene posla i sl, a nekada je razlog selidbe manjak prostora. U svakom slučaju, koji god da je razlog u pitanju, objasnite deci na primeren način zašto menjate adresu stanovanja, a pritom im i naznačite zašto će nova adresa bolja za život od dosadašnje.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: