Seme lana

Zahvaljujući svojim blagotvornim osobinama i delovanju, lan je od davnina nalazio široku primenu još u domaćinstvima starih domaćica, odnosno naših baka. One su ga koristile, kako u ishrani, tako i u procesu tkanja otpornog i belog platna od lana.
Međutim, kroz ovaj tekst, pokušaćemo da izdvojimo i otkrijemo vam blagotvorne osobine i dejstvo koje imaju isključivo semenke lana.

Semenke lana su izuzetno sadržane vlaknima, kako onim koja se razlažu, tako i onim koja se ne razlažu, ali i lignanom i omega tri masnim kiselinama, zbog čega su izuzetno zdrave i preporučuje se da što češće budu uvršćene u svakodnevnu ishranu. Lignan, jedan od pomenutih sastojaka semenki lana, predstavlja prirodan izvor fitoestrogena, i kao takav, ima antioksidativno, ali i antikancerogeno dejstvo na organizam i pozitivno dejstvo u periodima hormonskih oscilacija i opadanja nivoa estrogena kod žena u dobu menopauze. Ove semenke, zahvaljujući istom sastojku i osobini, istovremeno i smanjuju intezitet pred menstrualnih sindroma i otklanjaju osećaj bola u stomaku i jajnicima u periodu mesečnog ciklusa.

Semenke lana, posebno su zdrave i preporučuju se osobama koje imaju problema sa artritisom, jer imaju uticaj na smirivanje i umanjivanje bola, sve zahvaljujući prisustvu omega tri masnih kiselina u sebi. Takođe, laneno seme je delotvorno i ima umirujuće dejstvo i kod stanja upalnih procesa i doprinosi prestanku bola u želucu ili problemima sa neredovnom stolicom.

Kod problema suvih očiju odnosno kod nedovoljne količine očne sluzi, semenke lana, takođe pomažu i doprinose proizvodnji i lučenju očne sluzi koja oblaže oko, a sve to iz tog razloga jer imaju lekovito delovanje na očnu žlezdu koja luči očnu sluz, ali i na sve druge žlezde u organizmu. Zato, laneno seme, preporučuje se i kod prisustva poremećaja rada štitne žlezde, kao i bilo koje druge žlezde koja ima smanjeno lučenje i poremećen rad.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: