Sportsko srce

Srčani mišić i nervni sistem srca mogu biti izloženi promenama, u zavisnosti od toga kojom vrstom sporta se bavi, da li je to profesionalno ili samo radi rekreacije, da li se radi o muškoj ili ženskoj osobi, a osom toga, bitan je i genetski faktor.

Pod strukturalnim i funkcionalnim remodelovanjem, misli se najpre na povećanje leve srčane komore (hipertrofija). Ekscentričnu hipertrofiju koju prati uvećana zapremina leve srčane komore, uzrokuje izlaganje srca dinamičkim optrećenjima. Kada je reč o statičnim vežbama, one mogu dovesti do toga da se komorski zid podeblja, a da se zapremina leva komore bitnije ne izmeni. Osobe negroidne rase koje se bave sportom su u boljoj situaciji jer zbog povoljnih genetskih faktora, srčani mišić negroida ima mogućnost znatnih izmena razmera, a i telesna spremnost je na višem nivou.

Karakteristike

Osim navedenog, srčani mišić osobe koja se bavi sportom drukčije kuca. Kada govorimo o sinusnoj bradikardiji, reč je o usporenosti srčane funkcije, i jednom od simptoma koji ukazuje na sportsko srce, što se vrlo jednostavno ustanovi. Veća nevolja su drugi tipovi poremećaja srčanog ritma, što ima sličnosti sa patološkim izmenama, pa su neophodne opsežnije analize.

Najgora teškoća vezana za sportsko srce može biti u diferencijalnoj dijagnozi u vezi sa drugim izmenama na srčanom mišiću, koje na prvi pogled mogu da ukazuju na sportsko srce, a da je ustvari reč o patološkim izmenama koje je neophodno pratiti, ili čak i lečiti. Ima slučajeva kada je vrlo jednostavno utvrditi o čemu se radi, dok je kod nekih to komplikovanije i neophodno je da pregled izvrši kardiolog sa iskustvom.

Dalje, bitna srž sportskog srca su izmene na srčanom mišiću ljudi koji sport upražnjavaju redovno ili radi rekreacije. Ukoliko te izmene predstavljaju rizik od potencijalnih budućih teškoća, nije izvesno je da li treba nastaviti sa intenzivnim treninzima.
Nije sa sigurnošću utvrđeno da li je sportsko srce bezopasno stanje. U slučaju da osoba odustane od bavljenja sportom i da potrebe napora postanu znatno umanjene, nije sigurno kako bi promenjeno srce funkcionisalo.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: