Šta je hemoglobin?

Kada je reč o krvi, dragocenoj tečnosti koja čuva i omogućava zdravlje i život, znanje mnogih, zasniva se na pomalo ograničenim i šturim informacijama.
Takve informacije, temelje se na uopštenim činjenicama o eritrocitima, leukocitima, trombocitima i njihovom značaju. Međutim, znatno ređe se govori o pojedinačnim, za zdravlje neophodnim i dragocenim elementima koji su uključeni u navedene osnovne sastojke krvi.
Jedan od takvih elemenata u krvi je hemoglobin.

Šta je hemoglobin?

Hemoglobin, Hb ili Hgb, kako se skraćeno obeležava, zapravo je metaloprotein, koji je uključen u sadržaj eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca.
Hemoglobin je metaloprotein gvožđa (Fe). I upravo unosom namirnica koje sadrže gvožđe dospeva u krv.

Koliko i zašto je važan hemoglobin u krvi?

Hemoglobin je izuzetno i mnogo važan sastojak krvi. Njegova važnost ogleda se u njegovoj ulozi.
Uloga koju u krvi ima hemoglobin, jeste da prenosi i vezuje kiseonik (O2), od pluća pa sve do svih centralnih i perifernih organa u telu, među kojima su i svi vitalni organi kao što su srce i mozak.
Takođe, osim što prenosi i vezuje kiseonik u organizmu, hemoglobin istovremeno i ima ulogu pri procesu izbacivanja ugljen-dioksida (CO2) iz organizma.
Dakle, bez prisustva hemoglobina u organizmu, ne bi bila moguća normalna razmena gasova neophodnih za život.

Kako se može manifestovati manjak hemoglobina u krvi?

Manjak hemoglobina u krvi, može se manifestovati smanjenjem kvaliteta krvne slike i lošom snabdevenošću organa kiseonikom. To potom može uzrokovati brojne i čak drastične zdravstvene probleme.
Jedna od glavnih posledica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi, je anemija, a anemija može takođe izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Koji su simptomi manjka hemoglobina u krvi?

Prvi i osnovni simptomi manjka hemoglobina u krvi su: vrtoglavica, osećaj zamora i smanjena centralna i periferna cirkulacija iz koje proizilazi stalna i dugotrajna pojava hladnih ekstremiteta.

Šta može uzrokovati manjak hemoglobina u krvi?

Manjak hemoglobina u krvi, može uzrokovati neadekvatna ishrana, odnosno, nedovoljan unos namirnica koje sadrže gvožđe. Takođe, smanjenje hemoglobina u krvi može nastati i usled prekomernog konzumiranja cigareta, jer duvanski dim ima osobinu da se vezuje za hemoglobin i da neutrališe njegovu ulogu.

Kako nadomestetiti nivo hemoglobina u krvi?

Nivo hemoglobina u krvi, može se nadomestiti pojačanim unosom namirnica koje sadrže gvožđe, kao i smanjenjem broja dnevno konzumiranih cigareta.

Koje su normalne vrednosti hemoglobina u krvi i kako se označavaju?

Normalne vrednosti hemoglobina u organizmu, variraju u odnosu na pol, starost i trenutno stanje organizma. Vrednosti hemoglobina u organizmu, označavaju se sa g/dl, g/l ili mmol/l.

Tabela normalne vrednosti hemoglobina u krvi, u skladu sa polom, uzrastom ili stanjem organizma:

g/dl g/l mmol/l

Deca: 11 – 16 110 – 160 6,8 – 9,9
Trudnice: 11 – 12 110 – 120 6,8 – 7,4
Žene: 12,1 – 15,1 121 – 151 7,5 – 9,3
Muškarci: 13,8 – 18,2 138 – 182 8,5 – 10,6

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: