Šta je kandida i kako je lečiti?

Kandida, ili latinski candida albicans, pripada grupi gljivica. Prirodno stanište ove gljivice je ljudski organizam, a ukoliko vrednosti kandide u organizmu prerastu u veće od normalnih, to može biti uzročnik nastanka kandidijaze, veoma neprijatnog i upornog gljivičnog oboljenja.

Šta je kandidijaza?

Kandidijaza je gljivično oboljenje koje zahvata kožu i sluzokožu kako spoljnih tako i unutrašnjih organa. Ona može biti lokalizovana na određenoj regiji kože ili sluzokože, ali se veoma lako i širi.
Može zahvatiti spoljašnje reproduktivne organe, probavne organe, respiratorne organe, kao što su usta i nos, ali i nokte i druge organe.

Gde su u ljudskom organizmu nalazi kandida?

Kandida se uobičajeno, ali ponovićemo u niskim ili normalnim vrednostima u organizmu, nalazi unutar organa za varenje, odnosno na sluzokoži želuca i creva, takođe, u pojedinim slučajevima može se naći i unutar usne šupljine, a smatra se da se nalazi i na sluzokoži unutar vaginalnog kanala i to kod čak 20% zdravih žena svih starosnih dobi.

Šta izaziva povećanje vrednosti kandide u organizmu i kada nastaje kandidijaza?

Do povećanja vrednosti kandide u organizmu i pojavu kandidijaze, može doći usled niza faktora. Neki od osnovnih, smatra se da su: pad imuniteta, odnosno slabljenje imunološkog sistema, zatim stanja izloženosti organizma određenim vrstama hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, Kušingova bolest, Adisonova bolest ili hipotireoza. Kandidijaza može nastati i nakon uzimanja određene grupe lekova, kao što su pojedine vrste antibiotika, imunosupresivni lekovi ili kortikosteroidi. Šanse za nastanak kandidijaze, pojačane su i kod osoba koje imaju nepravilne navike u ishrani i koje su sklone porocima, jer takve okolnosti utiču na smanjenje imuniteta.
Takođe, kandidijazi su u pojačanoj meri izložene trudnice, deca kod koje imunološki sistem nije još dovoljno razvijen i starci kod kojih je imunološki sestem u opadanju.

Da li se kandidijaza prenosi?

Nažalost da. Kandidijaza se veoma lako prenosi i širi kako sa obolele regije tela samog obolelog na drugu zdravu regiju tela, tako i sa jednog tela na drugo. Može se preneti seksualnim putem, ali i dodirom ili korišćenjem istih ličnih predmeta, kao što je garderoba i slično.

Koji su simptomi kandidijaze?

Simptomi koji karakterišu kandidijazu, mogu se razlikovati i variraju u zavisnosti od toga koja je regija njom zahvaćena, ali uglavnom to su: upala i crvenilo sluznica, kože i sluzokože, karakterističan osip praćen crvenilom i iscedkom, pojava sekreta, osećaj nadutosti, povišena temperatura i drugo.

Kako se leči?

Kandidijaza se leči na prvom mestu eliminisanjem uzroka njenog nastanka.
Dakle, najpre dovedite svoj imunološki sistem na najviši mogući nivo. Postoje tvrdnje da će vam u tome u velikoj meri pomoći beli luk. Kako kao namirnica, tako i kao sredstvo koje ćete u izgnječenoj formi namazati na kožu.
Takođe, u lečenju kandide, pomoći će vam i gelovi i masti namenjeni za borbu protiv gljivica, kao što je nistatin gel.
Delotvorno je i ulje origana, ispiranje kože i sluzokože žalfijom i drugim dezinfekcionim sredstvima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: