Šta je klimaks i kada nastaje

Ljudsko telo je prirodno namenjeno da konstantno vrši proces reprodukcije i produženju svoje vrste, kao uostalom i svako živo biće. Međutim, sposobnost reprodukcije je ograničena vremenski, jer organizam stari i sa godinama ne može podneti teret koji ovaj proces nosi sa sobom.

Kod žena se ovaj period naziva menopauzom ili klimaksom. To je period kad kod žena prestaje reproduktivna faza zbog odumiranja funkcija jajnika što se manifestuje trajnim prekidom menstrualnog ciklusa. Početak menopauze je postepen i obično počinje u srednjim i kasnim četrdesetim jedva primetnim simptomima. Zavisi od brojnih faktora, a veliku ulogu imaju i genetske predispozicije.

Karakterišu ga brojne somatske i psihološke promene, koje se javljaju u različitom stepenu i koje utiču na promene normalnog ciklusa rada jajnika, zato je jako bitno njihovo rano uočavanjei primena odgovarajućih testova za proveru, što može umnogome pomoći da se kroz ovaj period prođe što lakše. Individualno je kako će svaka žena proći kroz ovaj period, jer se kod nekih simptomi ne morju pojaviti uopšte. To dosta zavisi od toga kakve su joj životne navike, da li je rađala, koliko je izložena stresu, da li puši, kao i da li boluje od neke hronične bolesti.

Konačan prestanak menstrualnog ciklusa je siguran znak početka klimaksa. Javljaju se i određeni periodični simptomi koji se nazivaju valunzi, a česta su i noćna preznojavanja.Valunzi se karakterišu kao trenutan napad toplote, praćen ubrzanim radom srca i osećajem uznemirenosti, a ponekad je praćen i hladnoćom. Ne traje duže od par minuta, a može se ponavljati mnogo puta u toku dana. Takođe, kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom, jer je sve to uslovljeno sa prestankom lučenja endogenih estrogena. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu i u emotivnom stanju, pa su u tom periodu češći i neki psihički poremećaji kao što su depresija, gubitak koncentracije, razdražljivost, anksioznost i gubitakseksualne želje.

Klimaks je nešto što očekuje svaku ženu, i nikako se ne može sprečiti, ali se njegove posledice mogu i te kako ublažiti. Promena načina života, ostavljanje cigareta, regulisanje telesne težine, sve to može uticati da kroz ovu fazu prođete što bezbolnije. Ukoliko pak ni to ne pomogne, najbolje je da se obratite lekaru koji će vam prepisati određenu hormonsku terapiju, nakon uspostavljanja dijagnoze.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: