Šta je lupus‏?

Mnoge vrste bolesti se jako malo pominju i o njima se u širim krugovima populacije jako malo zna, iako su uprkos tome ipak prisutne i sa njima je medicina čak vekovima dobro upoznata.
Jedna od takvih bolesti je lupus, pa ćemo se u nastavku ovog teksta potruditi da vam približimo i otkrijemo što više informacija o toj bolesti.

Šta je lupus?

Lupus, ili u svetu medicinskih stručnjaka poznatiji kao sistemski eritemski lupus (lupus erythematosus sistemicus), definisan je kao autoimuna bolest.
Ova bolest, sklona je da napada i zahvata istovremeno više organskih sistema. Među kojima su bolesti najčešće izloženi koštani, odnosno zglobni sistem, zatim kožni sistem, plućni, srčani i krvni sistem, bubrežni sistem, ali neretko i nervni sistem.

Kako se ova bolest manifestuje?

Kada neki ili više od pomenutih organskih sistema bude zahvaćen ovom bolešću, to se manifestuje time što zahvaćeni sistemi organa, odnosno njihovo tkivo postaje izloženo napadu prekobrojnih autoantitela. Do prekomerne proizvodnje autoantitela, dolazi usled pojave hiperaktivnosti imunološkog sistema.
Taj napad na sisteme organa od strane autoantitela, odražava se kroz pojavu uništenja normalnog tkiva, odnosno promenu ravnoteže njegovog normalnog stanja.
Tada, dolazi do pojave promena koje mogu biti izražene u vidu zapaljenja, otoka i površinskih ili dubinskih oštećenja.

Kakva je progresivnost bolesti?

Ono što je karakteristično za Lupus, jeste česta i nepredvidiva promenljivost kliničke slike pacijenta. Simptomi koji prate manifestovanje bolesti, mogu biti blagi i gotovo neprimetni, da bi za kratak vremenski period postali izraženi i drastični. Isto tako, ni sam tok bolesti nije jednostavno predvidiv i sklon je promenama.
Simptomi koji u najranijoj fazi bolesti mogu ukazati na njeno prisustvo su: povišena telesna temperatura, osećaj zamora i iscrpljenosti, osećaj zapaljenja i pojava otečenosti zglobova, crvenilo i pojava prostranog osipa na koži.

Zašto nastaje lupus?

Iako je ova bolest već milenijumima prisutna u čovečanstvu i posvećena su joj brojna medicinska istraživanja, i dalje tačan uzrok pojave bolesti nije poznat.
Ono što se pretpostavlja, jeste da na njenu pojavu utiče niz međusobno ujedinjenih faktora. Jedan od faktora može biti nasledna sklonost, odnosno nasledi faktor, dok se u druge faktore ubrajaju prekomerna i česta izloženost ultraljubičastim zracima i poremećaj hormonskog balansa.
Nešto češće, lupus se javlja među ženama, nego što je slučaj među muškarcima.

Kako se leči lupus?

Na sreću, postoji više veoma uspešnih metoda za lečenje i izlečenje lupusa.
Među najpoznatijim i najuspešnijim metodama izdvajaju se: farmakološke metode lečenja i nefarmakološke metode lečenja.
Metode lečenja, određuje isključivo lekar i to na osnovu konkretnih zaključaka nakon analize i posmatranja kliničke slike pacijenta.
Ono što je veoma bitno i važno na putu lečenja i izlečenja lupusa, jeste blagovremen i brz odlazak kod lekara i upornost u podvrgavanju prepisanoj terapiji.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: