Šta je ovulacija‏?

Od perioda puberteta i prve menstruacije, kada ženski organizam postaje reproduktivno sposoban, pa sve do perioda menopauze kada dolazi do trajnog prestanka menstrualnog ciklusa, ovulacija je neizostavam i veoma bitan proces koji se odvija u telu žene.

Šta je ovulacija?

Ovulacija predstavlja deo menstrualnog ciklusa u kome je žena plodna i u kome postoje najveće šanse za začeće.
U vremenskom intervalu koliko traje ovulacija, dešavaju se promene unutar reproduktivnih organa.
Konkretno, početak ovulacije, definiše i određuje trenutak zrelosti jajne ćelije.
U procesu ovulacije, zrela jajna ćelija se oslobađa iz jajnika i počinje svoje kretanje koje se odvija po sledećoj putanji:
1.JAJNIK- 2.JAJOVOD- 3.MATERICA
Taj tok i procesa kretanja jajne ćelije, zapravo je ovulacija.
U tom periodu kretanja, jajna ćelija je svo vreme zrela i sposobna da bude oplođena.
Kada jajna ćelija završi svoje kretanje i dospe u matericu, dolazi do njenog pucanja, i tada prestaje ovulacija.

Kada počinje i koliko traje ovulacija?

Uglavnom, ovulacija počinje 14. dana ciklusa. Ipak, ponekad ovulacija može i da se “pomeri” i da se dogodi par dana ranije ili kasnije u odnosu na taj uobičajen i predviđen dan. Do promene vremena početka ovulacije, može doći usled pomeranja i neredovnosti menstrualnog ciklusa, ili usled hormonalnih promena, prehlade, izloženosti stesu ili usled tome sličnih faktora.
Ipak, kada počne ovulacija, ona po pravilu uvek traje između 12 i 24 sata. Toliko vremena je zreloj jajnoj ćeliji potrebno da pređe svoj put od jajnika do materice.

Kada prestaje ovulacija?

Ovulacija prestaje onog trenutka kada zrela jajna ćelija dospe u unutrašnjost materice. Ukoliko je na putu do materice, jajna ćelija postala oplođena, ona se vezuje za zid materice i počinje trudnoće, a ukoliko je svoj put završila neoplođena, jajna ćelija puca i izbacuje se iz organizma u toku menstrualnog ciklusa

Kako su međusobno povezani plodni dani i ovulacija?

Činjenica da su šanse za oplodnju najveće tokom ovulacije i da ovulacija traje samo 12 do najviše 24 sata, može biti zbunjujuća, ako u obzir uzmete podatak da plodni dani traju čak 6 do 7 dana.
Kako bi vam stvari bile jasnije, evo objašnjenja:
Jajna ćelija jeste spremna i sposobna za oplodnju samo u periodu ovulacije, dakle samo 12 ili 24 sata. Nakon pucanja zrele jajne ćelije i prestanka ovulacije, dolazi i do prestanka mogućnosti začeća. Međutim, kako spermatozoidi mogu da žive znatno duže od zrele jajne ćelije, tako se povećava i broj plodnih dana.
Obzirom da spermatozoidi mogu da žive i budu pokretljivi čak 4 do 5 dana nakon odnosa, plodnim danima smatra se 5 dana pre početka ovulacije, i dan do dva posle njenog početka.

Kako utvrditi tačan period početka i trajanja ovulacije?

Kako period početka i trajanja ovulacije može da se promeni, tako je potrebno znati nekoliko načina na koje je moguće utvrditi da li je i kada došlo do ovulacije.
Dakle, početak i period trajanja ovulacije, moguće je utvrditi metodom merenja bazalne temperature, zatim metodom praćenja cervikalne sluzi, odnosno vaginalnog sekreta i metodom korišćenja ovulacijskih testova.
Takođe, vreme početka i trajanja ovulacije, može se utvrditi tokom ginekološkog pregleda.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: