Šta je selfi?

Sećate li se perioda kada nije mogao da prođe čak ni jedan dan, a da bar nekoliko puta u toku njega ne čujete izraze kao što su “kul” (cool), “fensi” (fancy) i slično?
Ovi izrazi, koriste se i danas, ali je njihova učestalost znatno niža u poređenju sa učestalošću novog, aktuelnog i modernog izraza “selfi” (selfie).

Šta je selfi?

Selfi je kao što smo napomenuli, novi, aktuelan i moderan izraz, čija je upotreba u ekspanziji poslednjih godina širom sveta.
Ovaj izraz, vezuje se za određeni tip fotografija, koje nastaju kao autoportreti pojedinaca, koji ovekovečuje svoje izraze lica gledajući i osmehujući se u “oko” objektiva svojih mobilnih telefona ili fotoaparata.
Takvi autoportreti, odnosno selfi fotografije, uglavnom se nakon što nastanu dele sa prijateljima i članovima porodice na ličnim stranicama različitih društvenih mreža i aplikacija za mobilne telefone.

Gde je i kada nastao izraz selfi?

U poređenju sa mnogim drugim izrazima, od kojih smo neke pomenuli na početku ovog teksta, izraz “selfi” je mlad izraz. On nema dugu istoriju i nastao je tek početkom ovog veka, tačnije 2002. godine i to na jednom australijskom forumu. Odatle i od tada, izraz “selfi” se polako ali sigurno prenosio i postajao sve popularniji, da bi 2012. doživeo vrhunac svoje popularnosti koja traje i raste sve do danas.
Tako, od strane uredništva oksfordskog engleskog rečnika, izraz “selfi” je 2013. godine proglašen za izraz godine.
Ovo uredništvo, procenilo je da se pomenuti izraz primenjivao toliko, da je samo tokom 2013. godine njegova učestalost porasla za čak neverovatnih 17.000 %.

Kako izgleda kvalitetan selfi?

Kako raste popularnost “selfija”, tako raste i napreduje nastojanje pojedinaca da naprave što kvalitetniji “selfi”.
Da bi “selfi” bio kvalitetan, neophodna je najčešće dobra ideja i kreativnost pojedinca. Tako, danas imate “srećni selfi”, “tužni selfi”, “selfi sa šminkom”, “selfi bez šminke” i mnoge druge različite vrste selfija. Ako se uz to još doda i dobra pozadina oko koje se autor “selfija” potrudio, onda je kvalitet “selfija” na maksimalnom nivou.
Takođe, sve više su popularni i neobični “selfi”, kao što su selfi sa kućnim ljubimcima, ali i grupni “selfi” sa prijateljima, članovima porodice ili partnerima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: