Šta je tofu‏

Brojne vrste namirnica, kod nas su stigle iz veoma udaljenih i često egzotičnih predela sveta. Otuda, sa sobom nose magiju svog ukusa, ali i zanimljivu priču o periodu, mestu i načinu svog nastanka.
Jedna od takvih namirnica jeste tofu.

Šta je tofu i kako se pravi?

Tofu je sir od soje, ili sojin sir, koji nastaje u procesu zgrušavanja proteina iz soje. Ovaj postupak, objedinjuje čitav niz poteza, počev od mlevenja zrna sirove soje, preko njihovog mešanja sa vodom i prokuvavanja do dobijanja sojinog mleka i njegovog sjedinjavanja sa aditivima, odnosno sa magnezijum-hloridom ili kalcijum-sulfatom.
Mlevena zrna od soje se prokuvavaju, kako bi se uništio tripsin inhibitor, sastojak koji je štetan po ljudsko zdravlje, a prisutan je u sadržaju zrna sirove soje.
Nakon što se mlevena soja prokuva, ona se cedi i upravo taj produkt ceđenja, zapravo je sojino mleko.
U sojino mleko, kako smo već pomenuli dodaju se aditivi i tu se do kraja odvija postupak zgrušavanja proteina iz soje.
Produkt zgrušavanja proteina soje je tofu.

Gde je nastao tofu?

Tofu je nastao u Aziji. Tačnije na prostoru ostrva Java. Odatle, polako ali sigurno preneo se na sve kontinente i u sve delove sveta pa i kod nas.
U postojbini tofua, dakle na ostrvu Java, pravi se mnogo različitih vrsta ovog sira. Sve one, prave se na isti, gore opisani način, ali se međusobno razlikuju po aromi i ukusu. Do posebnosti i raznolikosti aroma i ukusa tofu sira, dolazi se uz pomoć dodavanja začina, pa čak i zaslađivača u sadržaj sojinog mleka.
Takođe, tofu sir se priprema i služi i kao mariniran, dimljen ili pečen.

Da li je zdrav tofu?

Tofu je izuzetno zdrava namirnica. Zbog toga, preporučuje se ljudima svih uzrasta, a posebno ljudima koji su skloni kardiovaskularnim problemima.
Razlog tome je taj što tofu, za razliku od brojnih drugih vrsta sireva, ne sadrži holesterol.
Naprotiv, on je izuzetno zdrav i koristan za organizam, sadrži visok procenat minerala kao što je kalcijum i visok procenat vitamina.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: