Šta je urea‏?

Urea predstavlja završni proizvod metabolizma belančevina. Njeno stvaranje u organizmu je svakodnevno i ponavljajuće. Konkretno, urea se stvara svaki put kada u jetri dođe do razgradnje proteina (belančevina).
Potom, iz jetre urea se unutar organizma transportuje do bubrega i odatle kroz mokraćne kanale putuje do bešike. Urea je kao takva, karakteristična po tome što je sastavni deo mokraće svakog živog bića i upravo se putem mokraće izbacuje iz organizma.
Procenjuje se da prosečno, ljudsko telo svakodnevno proizvede i izbaci oko 30 grama uree.
Tokom izbacivanja iz organizma, urea sa sobom nosi i otpadne ostatke azota.

Kakvu ulogu u organizmu ima urea?

Urea ima takvu ulogu da je odgovorna za proces reapsorcije vode koja se iz organizma izlučuje putem urina. Na taj način, ona ujedno i učestvuje u očuvanju vrednosti krvnog pritiska. Takođe, urea kao što je već napomenuto, iz organizma izbacuje nepotrebne i potencijalno štetne ostatke azota, ali je i zadužena za očuvanje nivoa natrijumovih jona u plazmi.

Vrednosti uree

U okviru brojnih medicinskih istraživanja, utvrđene su normalne, snižene i povišene vrednosti uree. Svaki od oblika vrednosti uree, predstavlja određenu zdravstvenu sliku pojedinca.
Tako, kod zdravog čoveka, normalna vrednost uree, trebalo bi da iznosi od 2,0 do 7,8 mmol po 1l mokraće.
Svaka vrednost koja u bilo kom smeru odstupa od normalne vrednosti uree, može predstavljati apel, da proverite detaljnije stanje svog organizma.
Upravo različita promenjena stanja organizma, mogu delovati kao uzročnici snižavanja ili povišenosti uree.
Konkretno, snižena vrednost uree, može biti izazvana faktorima kao što su: trudnoća (posebno prvi trimestar trudnoće), zatim prekomerna hidratacija organizma, nedovoljan unos proteina, ali i zdravstvene komplikacije kao što su lipoidna nefroza i stanja težih insuficijencija jetre.
Povišena vrednost uree, može biti izazvana faktorima kao što su: prekomerni unos proteina, konzumiranje pojedinih vrsta medikamenata (najčešće kortikosteroida), zatim krvarenje u gastrointestinalnom traktu, ali i ozbiljnije zdravstvene komplikacije kao što su poremećen i oštećen rad bubrega i prisustvo postrenalne ili prerenalne azotemije.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: