Šta jesti posle treninga

Bez obzira na sport kojim se bavite ili intezitet treninga, trening je period u kome se vaše telo u manjoj ili većoj meri izlaže fizičkom naporu i srazmerno tom naporu troši energiju, odnosno sagoreva ugljene hidrate, masti i šećere koje ste u njega uneli posredstvom hrane.
Takođe, telo se za vreme treninga, oslobađa i znatne količine tečnosti koja iz njega izlazi u obliku znoja.

Zato, nakon treninga, treba uspostaviti ponovni balans i ravnotežu materija unutar organizma, ali treba imati na umu i to, da uspostaviti ravnotežu materija, neznači prejedati se i obezbediti organizmu duplo više kalorija nego što ste ih tokom trajanja treninga izgubili.

Neposredno nakon treninga, treba pojesti lako svarljive, namirnice koje su lako razgradive, a opet sadržane sa dovoljnom količinom energije, koja će na telo delovati trenutnim okrepljenjem i namirnice koje imaju visoku vitaminsku vrednost. To su namirnice poput banane, suvog grožđa, jabuke, pomorandze ili male količine čokolade.

Uz to, nakon treninga, kao i tokom perioda trajanja treninga, ne smete izostaviti dovoljan unos tečnosti u organizam.
Na taj način, organizam će se nemerljivo brže odmoriti od pretrpljenog napora i mnogo delotvornije će se pokazati efekat treninga, nego što bi to bio slučaj ukoliko bi ste nakon treninga pojeli teške i masne, začinjene namirnice i izostavili unos vode.

Ukoliko vam je cilj treninga ujedno i postizanje i održavanje mišićne mase, onda nakon treninga, možete jesti i namirnice bogate proteinima koji imaju direktan uticaj na formiranje mišićnog tkiva bez masnih naslaga. Takve namirnice su belo pileće ili ćureće meso, jaja, mahunasto povrće kao što je bob, pasulj i drugo, banane i slično. I u slučaju ovakve namere nemojte izostaviti i zaobići dovoljan unos tečnosti.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: