Sve posledice nošenja tesne i loše obuće

Izbor kvalitetne obuće je veoma važan za razvoj stopala i za nesmetan boravak u njoj tokom većeg dela dana. Ali ipak često padamo u iskušenje da kupimo obuću za koju smo svesni da nam ne odgovara, bilo da smo to na oko procenili ili videli koji je broj.

Ukoliko cipele, sandale ili patke koje kupimo nisu u odgovarajućoj veličini i broj gazišta ne odgovara našem stopalu ta obuća neće biti prijatna za nošenje. A kada se obuva i provodi vreme u neudobnim cipelama, to može izazvati brojne negativne posledice ne samo na stopalu, već će štetno uticati na celo naše telo.

Iz estetskih razloga, mnogi ljudi nose obuću koja ne odgovara adekvatnom obliku i veličini stopala. Žene su često sklone kupovini cipela manjih brojeva u nadi da će se raširiti, a zapravo sebe dovode u veliku opasnost.

Može doći do pojave žuljeva, kurjeg oka, čukljeva, do povećanog znojenja stopala, zatim do urastanja noktiju ili gljivičnih infekcija na stopalima. Takođe, neudobna obuća može dovesti do bolova u zglobovima ali i do brojnih drugih deformiteta. U najtežim slučajevima potrebne su terapije ili u pojedinim slučajevima hiruški zahvati kako bi se prirodno stanje povratilo.

Obi problemi se mogu javiti i ako imate usko stopalo i u slučaju da je vaše stopalo široko. Svakako bi trebalo birati model prema obliku stopala i izbegavati potpuno ravne modele obuće koja takođe nije zdrava i zbog kičme. 

Čukljevi

Ćukljevi su veoma česta promena na stopalima, a nastaju kao posledica nošenja tesne obuće koja stiska prste na nogama. To je zapravo promena na stopalima gde dolazi do povećanja i oticanja mekih tkiva i kostiju, najčešće u podnožju palca odnosno kod korena na palcu. Kako se čukalj povećava tako palac može da se okrene ka drugom prstu i da izazove još veće oticanje.

Čukljevi su u većini slučajeva bolni. Oni se uklanjaju tako što se nose ulošci za stopala, šira obuća kao i dodatak između nožnih prstiju.

Kurje oko

Deformitet kurje oko takođe nastaje od tesne obuće i najčešće zbog velikog pritiska stopala na tvrdu podlogu cipele. Izgleda kao zadebljanje i može nastati na bilo kom delu stopala ukoliko je tu pod jačim pritiskom. Ova pojava nije opasna, ali je preporučljivo da se ono izvuče iz stopala ili da se leči ukoliko dođe do pogoršanja.

Žulj

Žuljevi takođe nastaju zbog nošenja tesne obuće, čije ivice pritiskaju kožu i mogu da je ogule. Nastaju zbog trljanja jer se koža zapravo pritiska i gnječi o ivicu obuće i na taj način povređuje. Kada noga ne može da diše u obući zbog toga što je stegnuta dešava se da žulj nastane kao zadebljanje na peti, može nastati na tabanu a takođe i na prstima (najčešće na palcu ili malom prstu). Izgleda kao plik napunjen tečnošću i bolan je pri dodiru.

Da bi se oporavila noga i što pre žulj povukao potrebno je zaštititi kožu i nositi hanzaplast preko tog područja. Takođe, trebalo bi i obuća da bude komotna gde stopalo ima dovoljno prostora.

Krivi i čekićasti prsti

Zbog neudobne i male obuće prsti na nogama mogu biti krivi. Prirodan pravac prsta je ravan položaj, a kada su nožni prsti krivi, sklupčani ili iskrivljeni više je nego jasno da je to još jedna posledica nošenja tesne obuće. Ovo se dešava zato što su prsti u obući iskrivljeni – sklupčani umesto da su prirodno opruženi. U tom slučaju dolazi do savijanja kostiju i mišića na prstima, a ukoliko su dugo u tom položaju mišići na nožnim prstima će oslabiti vremenom, a prsti ostati u nenormalnom položaju.

Ovo se dešava često kod žena zbog visokih potpetica, ali i kod muškaraca zbog obuće manjeg broja. Da bi se ispravili potrebno je nositi dobru obuću, raditi vežbe, masirati sopala, zatim nositi nožne separatore i zavoje na prstima.

Znojenje stopala i neprijatan miris nogu zbog tesne obuće

Stopalo se veoma lako znoji ukoliko veći deo dana provodi u zatvorenom, jer tada koža ne diše. U zatvorenoj obući stvara se vlaga zbog čega stopala postaju mokra i klizaju se unutar cipele, patike, čizmama i druge obuće. Znojenje ne mora biti izazvano samo ovim razlogom, već i mnogim drugim. Pored toga, iako dolazi do znojenja ove regije stopala mogu biti hladna, pa to može ponekad biti problem i često posledica loše cirkulacije.

Na tabanu i stopalima se nalaze znojne zlezde koje se aktiviraju i proizvode znoj, konkretno ukoliko se nose čarape od nekvalitetnih materijala koji ne upijaju znoj već samo pale. Razlog može biti vrućina i debela obuća, zatim znojenje zbog stresa, vežbanje, dugo stajanje ili duže hodanje, zatim bolest, lekovi i mnogi drugi razlozi.

Zbog znojenja se stvaraju neprijatni mirisi na stopalima, koji ostaju i na obući i iznova se ponavljaju posle svakog nošenja i izuvanja. Kako bi se ovo sprečilo potrebno je reagovati na vreme. Rešenja za neprijatan miris na stopalima su kreme, kupke, higijena, sprej za higijenu nogu i slično.

Urasli nokti

Urasli nokti na nogama se najviše manifestuju na palčevima i to kada se nokat prekine na vrhu nožnog prsta, gde se napravi ivica. To se uglavnom dešava zbog lošeg seckanja noktiju, ali i kada je obuća neudobna i tesna, pa se dodatno podstiče brže urastanje. Ostali nožni prsti stiskaju i guraju palac, pa se stvara pritisak na nokat koji potom lakše urasta u prst.

Stalan pritisak na nokat stvara takođe i neprijatan bol, ponekad dolazi do upale, a u težem slučaju nastaje infekcija nokta. Preventiva su pravilno sečenje noktiju, tople kupke, kreme i preparati za negu stopala.

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima slično nastaju kao u prethodnom slučaju, zbog pritiska na palčeve, ali su zapravo bolest noktiju na nogama. Stvara se pritisak i na nokatnu ploču, a zatim nastaje i vlaga u obući zbog čega dolazi do razvoja gljivica koje napadaju nokat i tu se šire. Ova gljivična infekcija je na noktima uglavnom žute i tamno bele boje, a može biti jako ozbiljna i potrebna je prevencija.

Rešenje postoji. Potrebno je mazati kreme za gljivice na noktima, koristiti prirodne i antibakterijske sapune, ali i prirodne preparate za ubijanje gljivica na noktima.

Saveti za izbor obuće pri kupovini

Kada isprobavate cipele ili patike vodite računa da vam prsti nisu prignječeni, ni slepljeni jedan uz drugi niti preklopljeni jedan preko drugog. Važno je da ne osećate ukočenost ni u jednom trenutku.

Proverite dužinu i širinu gazišta, a zatim uporedite sa izmerenom dužinom i širinom vaših stopala. Ovako ćete se osigurati da ste pravilan broj uzeli. I nemojte kupovati obuću koja se ne uklapa u vaše dimenzije, jer se model ne može raširiti i rastezati. To je gotov proizvod i kupujete ga u viđenom stanju. Može se malo opustiti tokom nošenja, ali će vaši prsti i stopala istrpeti teret, bol i oštećenje.

Proverite savitljivost obuće, jer je važno da vas ne steže na prstima i na risu stopala tokom hodanja. Podjednako je važno da vas ne grebe, ne žulja i ne steže na delu pete iznad Ahilove tetive.

Izbegavajte da nosite špicastu obuću, već bolje izaberite model cipela ili druge obuće koji ima zaobljen vrh. Na taj način položaj vašeg stopala biće najprijatniji, bezbolan i sve potencijalne opasnosti ćete izbeći.

Nemojte se stideti da ponekad nosite obuću sa čičak trakom, ali je svakako ona prijatna na nozi isto kao obuća na pertlanje. Bitno je da đon i gazište budu mekani, udobni za gaženje i prijatni hodanje, kao i da se ne stvara pritisak i napetost u stopalima i bolovima.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: