Sve što treba znati o streč foliji

Stabilizacija opterećenja na paletama može se obaviti na mnogo načina. Jedan od najvažnijih zadataka pri transport paleta jeste metoda stabilizacije kako ne bi došlo do oštećenja robe.

Omotavanje, tačnije istezanje natovarene palete folijom jedan je od najčešćih i najbržih načina stabilizacije. Palete se mogu stabilizovati unapred rastegnutom folijom, kao i onom koja prethodno nije rastegnuta.

Većina utovara na paleti se mašinski obavlja, pri čemu se, u zavisnosti od mašine, folija prethodno isteže.

Važno je napomenuti da što je nepravilnije i teže opterećenje, folija mora biti deblja i teret mora da bude obavijen sa više slojeva.

U takvim slučajevima je potrebna jaka, a opet vrlo tanka, prozirna rastegljiva folija. Budući da je ojačana horizontalnim vlaknima, pri utovaru paleta folija ostaje čvrsta i sprečava se njeno kidanje.

Prednosti streč folije

Pored pogodnosti kao što su jednostavna upotreba i manje otpada, važna prednost ogleda se u tome što ovaj vlaknasti materijal može učini da ušteda pri pakovanju proizvoda bude i do 50%. Ušteda se postiže prilikom osiguravanja robe, jer korišćenjem folije potrebno je manje materijala za obezbeđivanje proizvoda, što podrazumeva i manje posla.

Time se troškovi po paleti smanjuju, a stabilnost je poboljšana zbog dodatnog jačanja vlakana.

Kada se proizvodi objedine streč folijom, onda se u velikoj meri smanjuju troškovi pakovanja pojedinačnih paketa. Pojedinačno pakovanje oduzima više vremena nego kada se obmotava jedinstveni teret. Time se štedi i broj radnih sati, kao i vreme koje je potrebno za otpremanje paleta proizvoda.

Budući da se tako upakovana roba brže tovari, prevoznička vozila provode manje vremena sedeći čekajući polazak, pa se znatno ubrzava prevoz robe od magacina do predviđenog mesta  za istovar.

Dodatna zaštita koju pruža streč folija

Zatvaranje proizvoda u streč foliju u velikoj meri smanjuje rizik od krađe. Gubitak zapakovane robe je mnogo lakše pratiti ako se otprema u jedinstvenim paketima, a ne pojedinačno. Na ovaj način se smanjuje verovatnoća da se određeni predmeti izgube ili ukradu.

Takođe, moguće je minimalizovati štetu na proizvodu ako do nje dođe, jer će umotana roba koju premešta viljuškar ili dizalica za palete manje oštećeti robu nego da se ona u labavim kutijama ručno prenosi.

Pravilnom upotrebom streč folije moguće je smanjiti štetu na pošiljci. Teški predmeti se ratko pakuju na vrh tereta kada je umotan u foliju.

Mnogi potrošači ne shvataju da streč folija igra važnu ulogu u isporuci i transportu većine proizvoda koji se svakodnevno koriste, izlažu i skladište. Kutije koje se na paletama transportuju najčešće se obmotavaju folijom. One mogu biti različitih veličina i težine.

Kante sa bojom, tečnostima i suvom robom obično se omotavaju folijom. Konzervirana pića se takođe transportuju na ovaj način. Tovari su često teški i visoki, pa je streč folija idealna za umotavanje ovih napitaka. Proizvođači piva i sokova često koriste brze mašine za umotavanje tereta koji se najčešće sastoji od paleta na koje se pakuje piće.

Bilo da se gume transportuju na paletama ili posebni, one su najčešće obmotane folijom kako bi kako bi se učvrstile i držale zajedno. A često je to slučaj i sa različitm komadima nameštaja.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: