Svet je poludeo za LJUBIČASTIM hlebom, ali ne samo zbog boje, pogledajte zašto!

Proteklih deset godina, hleb je bio pod konstantnim napadom od strane svih svetskih nutricionista. Zato je on rešio da se maskira, promeni boju i ponovo nam se uvuče u kuhinje – ovog puta u mnogo zdravijoj i zanimljivijoj varijanti.

Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog brata.

Ljubicasti hleb

Profesor Zou Weibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj hajki na hleb, i izumeo je ovo što vidite na slici gore – ljubičaste veknice.

Naime, on je shvatio da je najveći broblem standarnog hleba (znate, one orgazmično dobre stvari iz pekare zbog koje mnogi od nas ne mogu da se uvuku u stare farmerke) u glikemijskom indeksu. Naime, hleb sadrži puno prostih šećera, koji jako brzo ulaze u krvotok i brzo dižu šećer u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i – brze gladi.

I tako u krug. Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je – da ga ofarba u ljubičasto!

On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju – ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.

“Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane”, kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom. I zanimljivijom jer – realno, da li ste ikada videli ljubičasti hleb?

Svet je, naravno, odmah poludeo za ljubičastim hlebom, a neki od najuticajnijih svetskih medija, poput CNN-a, prenose da je reč o novoj supernamirnici.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: