Transplantacija kose: najčešća pitanja

Ljudi su mahom upoznati, u opštem smislu, sa transplantacijom kose i onim što ona donosi. Ali i dalje postoje stvari koje baš nisu sasvim jasne svim potencijalnim kandidatima za presađivanje kose.

Ovo je vrlo specifična procedura u plastičnoj, odnosno estetskoj hirurgiji. Jer drugi nedostaci obično ne predstavljaju nešto što smo imali pa sada nemamo, dok kosa to upravo predstavlja. Pacijenti se javljaju baš zbog toga što imaju gubitak ili uopšte nemaju kosu, a žele je nazad.

presadjivanje-kose

Iako postoji već pregršt odgovora na ovu temu, i dalje postoje neka pitanja koja zahtevaju dodatna obaveštenja.

Doneo sam odluku o transplantaicji kose. Šta sada?

Prvo što treba da uradite jeste da dođete u ordinaciju sa ciljem odrađivanja konsultativnog pregleda gde će se utvrditi stanje, obim, metoda, vreme i cena transplantacije kose. Sve ostalo je stvar dogovora između klijenta i hirurga.

Da li će novopresađena kosa opasti ukoliko je presadimo na mesto gde je prethodna opala?

Ne. Novopresađena kosa neće otpasti jer je ona pre svega čvršća, uzima se sa potiljačnog dela glave i ona obično nije genetiski isprogramirana da opadne. Stoga se i kaže da su novopresađene dlake doživotne. Njih tretirate kao i ostatak kose – šišate, farbate, perete itd.

Šta nakon transplatacije kose?

Prvih nekoliko dana nakon presađivanja kose pratićete savete hirurga, nakon toga, kada folikul dlake postane stabilan nikakve sepcijalne nege neće biti potrebne. U periodu od par dana se koristi fiziološki rastvor kojim održavate vlažnost temena zarad boljeg primanja dlake.

Da li će moj izgled nakon presađivanja kose biti izveštačen?

Danas postoji više tehnika za presađivanje kose, međutim pre svega stručnost hirurga i vaš odnos prema novoj kosi će da utiče na kvalitet primanja dlake. Bili ćelavi ili proćelavi, nakon presađivanja kose ti nedostaci će biti popunjeni i sa svojom kosom ćete moći čak da pravite i frizure. Izveštačenost izgleda zavisi od mesta i količine presađenih dlaka a to je zapravo iskustvo i znanje hirurga.

Koliko će biti gusta novopresađena kosa?

U skladu sa tipom kože određuje se gustina implementacije dlaka. Prirodno, to je od 80-120 dlaka po kvadratnom cm. U slučaju presađivanja to je od 50-70 dlaka po kvadratnom cm što zapravo predstavlja gustinu vaše kose pred samo intezivno opadanje. Uprvoj fazi vo je odličan rezultat. Znatno više dlaka može da utiče na opadanje već postojeće kose. Stoga se po potrebi presađivanje radi još jednom.

Da li je deo odakle se uzimaju folikuli znatno oštećen nakon operacije?

Ne. Već nakon par dana nećete ni vi primetiti da je išta rađeno na vašoj glavi. Savremene metode presađivanja kose ne ostavljaju ožiljke kao što su to nekada činile primitivnije metode.

Da li je presađivanje kose bolno?

Zahvat presađivanja kose je minimalno bolan. Iritacija je izbegnuta i ceo proces se završava u roku od par sati. Mogući su blaži otoci sutradan, ali već za 7 dana ćete izgledati kao nekada u mladosti!

Koliko tretmana je neophodno da dobijem potpuno prirodan izgled kose?

Odogovr na ovo pitanje zavisi isključivo od obima regije koja je predodređena za transplantaciju. Prvo se radi procena donatorskog dela i u skladu sa tim donosi se ponuda odnosno odluka za dalje. Većinom je dovoljno jednom da se podvrgnete zahvata, nekad i dva puta u zavisnosti od obima regije i količine i kvaliteta dlake sa donatorskog dela.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: