Trening sa opterećenjem

Glavni cilj svakog treninga je izgradnja mišića, koji će pomoći u procesu mršavljenja ili ostajanja u dobroj formi. Ali, prva pomisao svake devojke kada čuje ,,trening sa opterećenjem’’ su tegovi i sprave koje će im samo nabiti mišiće i pretvoriti ih u ,,muškaraču’’. Upravo iz tog razloga većina devojaka izbegava ovu vrstu treninga, što je pogrešno.

Trening sa opterećenjem je pojam koji podrazumeva korišćenje neke vrste tereta, mašina ili sopstvene težine prilikom vežbanja. Istina je da vežbe iz ove grupe treninga, kada se pravilno izvode, povećavaju snagu ali to ne znači da obavezno imaju vidljivog efekta i na veličinu mišića. Jedino što je apsolutno tačno je da više mišićne mase u telu povaćava potrošnju kalorija i ubrzava proces mršavljenja.

Mišići daju posebnu čar ženskom telu, sasvim suprotno mišljenu da će izgledati muškobanjasto. U ženskom telu postoji sasvim mala količina testosterona, hormona koji je odgovoran za razvoj mišića. Zato ženski organizam obiluje ,,ženskim’’ hormonima poput estrogena, koji sprečava razvoj mišića na ženskom telu kao kod muškaraca koji rade iste vežbe.

Prednost treninga sa opterećenjem je što daleko manje opterećuje zglobove od klasičnog vežbanja. Nakon pravilnog i temeljnog zagrevanja i preduzetih mera opreza, gotovo da nema opasnosti od povrede bilo kojeg zgloba bez obzira na intenzitet treninga. Zapravo, vežbanje s opterećenjem utiče na jačanje ligamenata i tetiva jer povećava debljinu hrskavice i gustinu kapilara u mišićima.

Još neke od prednosti ove vrste treninga su, osim što povećava snagu mišića, povećava i njihovu izdržljivost. Nakon nekog vremena, rezultati u oblikovanju tela su vidljivi. Trening sa opterećenjem povećava snagu, brzinu i eksplozivnost tela, kao i njegovu fleksibilnost. Jača srce, intenzivira metaboličke nivoe i normalizuje krvni pritisak, takođe pomaže u prevenciji mnogih bolesti, poput osteoporoze.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: