Ubrzajte rast kose pravilnom ishranom. I to može!

Otkrićemo vam tajnu kako ubrzati rast kose na sasvim prirodan način. Održavajte je zdravom, negujte je i omogućite joj da nesmetano raste. Ne sputavajte je. Kosa može da poraste do centimetar mesečno, ali samo ako joj dopustite.

Možda mislite da je za ovo neophodno da nabavite zalihe šampona i pakovanja sa tajnim sastojcima. Iako postoje brojni šamponi i melemi koji će prijati vašoj kosi, treba da znate i ovo:  brzina rasta kose zavisi od toga koliko je kosa zdrava, a struktura dlake neoštećena.

Hajde priznajte, koliko ste puta čuli da lepota dolazi iznutra? To pravilo važi i za vašu kosu. Da biste to i postigli, potrebno je da proučite ove načine kako ubrzati rast kose, ali i da se zdravo hranite.

ishranom-do-duge-kose

Ishranom do duge kose

Zdrava ishrana je dobar put do duge kose, a ovo su vam neophodne namirnice: 

Voda

Da li pijete 2 litra vode dnevno? Ukoliko je odgovor pozitivan, svaka čast. Ukoliko se ne držite ovog pravila i pijete tečnost u jako malim količinama, to će se sigurno odraziti na vašoj frizuri. Jedan od znakova da vašem telu nedostaje tečnosti jeste suva i beživotna kosa i suvi krajevi. Dlaka  je tada sklonija opadanju, manje je elastična, manje otporna i više se lomi. Posledice su vam logične i jasne – ono što se lomi, ne može baš da raste svojim tempom. Odgovor na pitanje kako ubrzati rast kose može biti u 8 čaša vode dnevno!

Omega 3 masne kiseline

Zdrave masti, kao što su omega 3 masne kiseline, veoma su bitne za zdrave vlasi. Ukoliko želite da ubrzate rast kose, onda u svoju ishranu unestite namirnice kao što su riba (ovde su posebno dobri losos, bakalar i skuša) , orašaste plodove i semenke. Mleveni lan je posebno bogat omega 3 masnim kiselinama, a relativo ga je lako ubaciti u ishranu.

Kada već govorimo o mastima, onda treba da znate i koje masnoće treba izbegavati. Trans masti i zasićene masne kiseline su na tom spisku. Ukoliko baš želite da ih primenite, mnogo su bolje kao spoljašnji faktor i kao pakovanje za kosu onda kada imate suve krajeve.

Cink

Primetili ste da vam kosa opada? To je znak da nešto u vašem telu nije u harmoniji, a jedan od razloga može biti nedostatak nekih minerala ili vitamina. Među njima je i cink.

Nedostatak cinka u vašem organizmu primetićete kao pojavu peruti i suvog skalpa. Perut nije samo estetski nedostatak, već i prepreka za rast dlake. To su mrtve ćelije koje blokiraju pore. Da biste ovo rešili, jedite hranu bogatu ovim mineralom. Možete ga pronaći u morskim plodovima (posebno u školjkama), u crvenom mesu, grašku , boraniji, jajima,iznutricama, belom luku.

Proteini

Proteini su najvažnija stavka kada je rast kose u pitanju. Razlog za to krije se u činjenici da je dlaka pretežno građena baš od njih. Da budemo precizniji, radi se o keratinu. Suva, izlomljena beživotna kosa koje ne raste već se iznova i iznova lomi na istom mestu je znak da u vašoj ishrani nedostaje proteina. Da biste to nadoknadili, potrebno da je počnete da unosite namirnice kao što su nemasna mesa, riba, mlečni proizvodi, jaja.

Gvožđe

Ovo je veoma važan mineral za folikul dlake. Ako koren kose ne dobija dovoljno gvožđa, dlaka je slaba, a kosa sklona opadanju. Da biste znali da li vam nedostaje, biće neophodno da uradite analizu krvi. U svakom slučaju, to je opcija koju treba uzeti u obzir ukoliko želite da znate kako ubrzati rast kose. Zašto? Da biste rešili neki problem, potrebno je da mu znate uzrok.

Ukoliko imate ozbiljan nedostatak gvožđa, primetićete to padu energije, slabosti , ali i po slabijem rastu dlake. U tom slučaju neophodno je da suplementacijom nadoknadite nedostatak ovog minerala. Da to toga ne bi došlo, hranite se pravilno namirnicama koje su bogate gvožđem – morski plodovi, džigerica, seme bundeve, suve kajsije, kakao, sočivo.

 Vitamini za ubrzan rast kose

Priča o ishrani nije potpuna bez priče o vitaminima. Kako ubrzati rast kose njihovom primenom? Pored toga što ćete naći savete ih nanesete na kosu kroz masku, pakovanje ili šampon, vitamini za rast kose mogu se uneti i zdravom ishranom. Ovo su najbitniji:

  • Vitamin C je sinonim za zdravlje i svežinu. On je moćan antioksidant, važan u očuvanju zdravlja kože. Zdrava  koža glave omogućava brži rast kose, a C vitamin ovde igra bitnu ulogu u tome. Unesite ga konzumirajući jagode, citruse, papriku, kivi.
  • Kompleks B vitamina je jako važan za dlaku, njenu jačinu i otpornost. Od posebnog su značaja vitamin B12 i B7 (biotin). Možete ih naći u bananama, bademima, karfiolu, kelju, mlečnim proizvodima, jajima
  • Vitamin A , odnosno njegov nedostatak, ogleda su suvoj i beživotmoj kosi. Za njen brži rast potrebna je dovoljna količina ovog vitamina, ali nikako nemojte preterivati, jer tada može doći i do opadanja kose. Možete ga naći u šargarepi, paradajzu, bundevi, breskvama.
  • Vitamin E je važan za zdravu kožu. Poboljšava cirkulaciju, a time i dotok hranjivih materija do kože glave i tako ubrzava rast kose,čini je sjajnijom i zaceljuje ispucale krajeve.

Raznovrsna ishrana svežim namirnicama i dovoljno vode pomoći će da budete generalno zdraviji, a to će se ogledati i na vašoj frizuri. Ukoliko o ovome vodite računa, možete značajno ubrzati rast kose i ona može porasti do 15 cm za godinu dana.

Ako iscrpite sve ove mogućnosti, zanimljiva mogućnost je da probate mezoterapiju kose.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: