Vantelesna oplodnja

Sterilitet je problem koji je podjednako zastupljen i kod muškaraca i kod žena.

Ukoliko se na vreme ne leči, posledica je potpuna nemogućnost začeća. Mnogobrojni su uzroci steriliteta, kod žena su najčešći nelečene upale jajnika i reproduktivnih organa, poremećaji ovulatornog ciklusa, abortus, kao i prerani početak menopauze, za koji postoji genetska predispozicija.

Takođe, jako bitan faktor je i način života, pogotovo ukoliko je u stresnom okruženju.

Ukoliko je dokazano da par ne može imati potomstvo, ne mora da zači da je sve izgubljeno, jer sa napretkom nauke, veće su i šanse za uspeh vatelesne oplodnje. Što je žena starija, mogućnosti za trudnoću prirodnim putem su znatno manje, najviše posle 38. godine života. To je uglavnom najčešće doba kad se žene odluče za vantelesnu oplodnju. Iako su tad manje šanse za uspeh zahvata, verovatnoća uspeha je i dalje dobra.

Pre samog odlučivanja na ovaj zahvat, potrebno je odrediti uzrok problema, odnosno kod kog partnera je izražen sterilitet. Potrebno je što pre identifikovati problem, kako bi se pristupio lečenju. Ukoliko pak ni lečenje ne pomogne, pristupa se zahvatu vantelesne oplodnje. Pre zahvata se rade hormonski testovi, brisevi na prisustvo bakterija ili gljivica, jer je jako bitno da oba partnera budu potpuno zdrava. Muškarcima sepreporučuje spermogram kako bi se isključilo prisustvo infekcije. Sve ove analize ukazuju na to gde je u stvari problem. Nakon toga, vrši se provera da li oba partnera imaju svoje polne ćelije koje su sposobne za oplodnju u vantelesnim uslovima. Najbitnije je da je žena i dalje u ciklusu, čak iako je malo starija. Naravno da je mogućnost začeća tada manja, ali postoji.

Vantelesna oplodnja je zahtevan proces koji se sastoji iz uzimanja jajne ćelije iz jajnika. Za tu proceduru, potrebno je da žena ima zdravu matricu, normalnog oblika, sposobnu da razvije folikule kojih u ovom slučaju bude mnogo više, jer je njihova proizvodnja veštački stimulisana lekovima koji sadrže prirodne ili sintetičke hormone. Tako uzeta jajna ćelija se zatim u posudi oplodi spermatozoidima koji se prethodno obrade u laboratoriji. Oplođena jajna ćelija se stavlja u sterilan inkubator gde počinje deoba ćelija, i zatim se ubacuje u matericu. Ukoliko dođe do prihvatanja embriona i materice, nastaje trudnoća koja se može utvrditi već nakon par dana.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: