Vežbe Pet Tibetanaca

Princip vežbanja ,,Pet Tibetanaca’’ predstavljaju odličan način da vaše telo održite u kondiciji, pogotovo kada imate ograničeno vreme za vežbanje ili ograničen prostor za celu rutinu joge. U suštini, ove vežbe se izvode kao zagrevanje pre treninga joge, i mogu se lako uraditi i u manjem prostoru. Obuhvataju seriju pokreta koje možete izvoditi 2 do 3 puta dnevno, najbolje po jednom ujuru i uveče i preko dana kada nađete vremena.

Svaki pokret ponavljajte 21 put. Ako imate problema kod obavljanja kompletnog set od 21-og pokreta, pokušajte da ih ,,razbijete’’ u 3 seta od 7 ponavljanja sa pauzom između svakog seta. Kada ste postigli 21 ponavljanja svake vežbe , ne treba da ide na više ponavljanja. Ove vežbe su za obnavljanje energije, a ne za izgradnju snagu.

Prvi pokret – Stanite uspravno , ispružite ruke u nivou ramena pravo ispred tela i zavrtite se u struku u smeru kazaljke na satu. Pogled uperite direktno ispred vas, nemojte se fokusirati na jednoj tački , da ne bi osetili vrtoglavicu i nestabilnost. Dišite duboko ,, iz stomaka’’, koji se nadima i izduvava dok udišete i izdišete.

Drugi pokret – Lezite na leđa sa rukama na podu, držite noge ispravljene. Udahnite, podignite noge iznad zemlje i ispravite ih koliko je moguće dok istovremeno podižete glavu sa zemlje, savijajući vrat od brade ka grudima. Dok se vraćate u početni položaj, lagano izdižite.

Treći pokret – Kleknite sa spojenim nogama, rukama spuštenih pord tela. Polako spustite bradu na grudi, počnite i udahnite, a zatim vratite glavu nazad, zabacujući je polako, istovremeno pomerajući ruke na bokove, da podržite svoju težinu i opustite donji kičmu, dok izdišete.

Četvrti pokret – Sedite na pod, noge su malo uže od širine ramena, ruke na podu. Pokret započnite blagim zabacivanjem glave unapred i udahom, a zatim se odižete od poda, dok istovremeno savijate kolena i prebacujete težinu na ruke i noge dok vam butine ne budu paralelne sa zemljom, a glava pada nazad. Izdahnite dok se vraćate u početni položaj.

Peti pokret – oslonite se šakama i stopalima na pod, pokušajte da vam kolena budu prava, a noge u širini ramena. Počnite udisanje i polko se savijajte u kičmi ka napred, u takozvani ,,mačeći položaj’’ dok potpuno ne oslonite kukove na pod a čeđa vam budu prava.Počnite izdisanje, lagano se savijte u struku i kolenima, gurajte zadnjicu u vazduh i uvucite bradu ka grudima dok su vam stopala ravno na zemlji.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: