Vežbe u menopauzi

Menopauza utiče na svaku ženu, dok je period njene pojave individualan. Prvi simptomi mogu početi već u tridesetim godinama, i tako trajati godinama. Da bi se sprečile ili makar ublažile tegobe menopauze, preporučuje se redovna fizička aktivnost.

Aerobne vežbe koje se preporučuju ženama sa simptomima menopauze najčešće uključuju fitnes. Aerobne vežbe čine da vaše srce radi jače, ubrzavajući puls i šaljući više krvi obogaćene kiseonikom kroz cirkulatorni sistem da nahrani sva tkiva vašeg tela. Aerobne vežbe ima mnogo prednosti jer štite srčani mišić, a povećavaju izdržljivost i snagu ostalih mišića u telipovećavaju kapacitet pluća, pomažu vašem telu da reguliše nivo holesterola… Takođe, aerobne vežbe jačaju imunitet na bolesti, uključujući i dijabetes, rak, bolesti srca… Svaka aktivnost koja dobija uvećava puls i održava ga petnaest do trideset minuta je aerobna vežba. Ova kategorija uključuje brzo hodanje, trčanje, plivanje, skijanje, biciklizam, penjanje, penjanje uz stepenice i niz drugih aktivnosti vezanih za pokret. Postoje mnoge prednosti aerobnog vežbanja, ali one nisu trajne. Za održavanje kondicijei olakšavanje simptoma menopauze, kombinujte aerobik sa treningom snage.

Trening snage poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost, ali takođe pomaže da se poboljša zdravlje i pokretljivost zglobova, što je pogotovo važno za žene u četrdesetim, jer menopauza utiče i na koštani sistem žene, pa može doći do pojave artritisa. Trening snage pomaže boljoj ravnoteži i koordinaciju, i gradi jake kosti. Ako nemate vremena za teretanu ili grupna vežbanja, možete ih raditi i kod kuće, sa tegovima ili flašama sa peskom. Možete šetati ili voziti bicikl, češće ići stepenicama…

Vaša fleksibilnost i kondicija određuje dužinu, snagu i elastičnost vaših mišića i pokretljivosi vaših zglobova u kasnijim godinama. Zglobovi zahtevaju kretanje i korišćenje kako bi ostali fleksibilni i funkcionalni. Dugi, neaktivni periodi dozvoljavaju mišićima i tetivama da se ukoče. Trening snage je dobra strategija protiv starenja. To smanjuje simptome mnogih neugodnosti, uključujući artritis, dijabetes, osteoporozu, bol u leđima, kao i depresije.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: