Vežbe za ispravljanje kičme

Vežbe za korekciju grudnog koša ispravljaju ,,torakalna dolinu” ili bočno iskrivljena leđa (skoliozu). Lezite na stranu sa jastukom ili savijenom strunjačom u postavljenim u predelu između dna rebara i vrha kuka. Držite savijenomt donju nogu, a ruku donju ruku stavite ispod glave. Ispružite pravo gornju nogu, tako da je oslonjena na donju nogu, i ispravite vašu gornju ruku iznad glave. Zabacite karlicu unazad, a grudi isturite napred. Protežite ispravljenu ruku i nogu daleko jednu od drugie, znači što više možete. Dišite normalno i zadržite se u istegnutom položaju do 20 sekundi. Ponovite vežbu dva puta i prebacite se na drugu stranu.

Istezanje kičme u ležećem položaju jača mišiće donjeg dela leđa i pomaže da ispravite kičmu. Lezite licem na dole sa rukama sa strane, dlanovima okrenutim ka dole. Čelo oslonite na presavijeni peškir. Podignte karlicu tako da napravite mali razmak između stomaka i poda. Zategnite lopatice i pokušajte da ih spojite, podižući ujedno ramena sa poda. Istovremeno podižite glavu dok vam uši ne budu u ravni sa ramenima i skoro se dodiruju i podignite ruke dok ne budu u nivou vaše zadnjice. Držite vrat pravo i podignite grudi sa poda koliko vam je udobno. Zadržite se u tom položaju i izbrojite do 5 ili 10, a zatim se opustite. Ponovite vežbu do 10 puta.

Što se tiče preporučenih aktivnosti, najbolja preporuka je plivanje, jer se izvodi u sredini (vodi) koja ne opterećuje kičmu i smanjuje mogućnost povreda. Kad smo već kod plivanja, možete ga raditi i ,,na suvom’’, odnosno izvoditi vežbe za kičmu koje simuliraju pokrete plivanja. Lezite na stomak, ruke možete staviti sa strane ili ispod čela. Ispravite leđa i zategnite mišiće donjeg stomaka. Izdahnite i podignite jednu nogu sa poda, a zatim i udahnite i polako spustite nogu na pod. Radite ovo za obe noge, naizmenično. Varijacija na ovu vežbu je da istovremeno sa nogom podižete i suprotnu ruku.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: