Vežbe za istezanje

Istezanje je jako bitne pre svakog vežbanja kako bi se mišići zagrejali i naravno, kako bi se izbegla mogućnost povreda.
Istezanje počnite sa 5-10 minuta lakog kardio treninga za zagrevanje. To može biti hodanje, ili trčanje jako niskog intenziteta, može i trčanje u mestu. Posebno istežite svaki deo tela, zadržite svaki položaj 10-30 sekundi i ponovite ga 2,3 puta. Obavezno uradite ove vežbe istezanja i posle treninga.

Prvo istegnite noge jer one trpe najveće opterećenje. Stanite uspravnio ili se držite za zid zbog ravnoteže ako je potrebno. Uhvatite gornji deo desne noge i savijte koleno, primičući stopalo prema zadnjici, dok vam kolena ostaju paralelno sa drugom nogom. Trebalo bi da osetite istezanje u predelu butine podignute noge . Isturite kukove napred za bolje efekte. Iz istog početnog položaja, stavite svoje levo stopalo napred i savijjte se ka napred iz kukova, držeći leđa pravim. Spustite na dole dok ne osetite istezanje u zadnjoj strani noge. Ponovite isto za drugu nogu.

Vežbe za ruke i leđa – Sedite i spojite dlanove iza leđa, ruke nek vam budu pravo. Podižite ruke ka plafonu, dokle god ne osetite bol. Trebalo bi da osetite istezanje u ramenima i grudima. Zatim spojite dlanove ispred sebe i savijajte kičmu, kao da pokušavate da odvojite ruke od tela. Osetićete istezanje u gornjem delu leđa. Pređite na bicepse. Stavite ruke sa strane, malo iza vas, skupite pesnice i podignite palčeve. Rotirajte ih na dole i nazad dok se ne osetite zatezanje.

I dalje ste u sedećem položaju, mada ovu vežbu možete raditi i u stojećem. Spojite ruke uvis iznad glave, dlanovima okrenutim ka plafonu. Polako se savijajte u struku ka desnoj strani sve dok ne osetite istezanje dole sa leve strane. Promenite stranu i ponovite vežbu. Da bi završili istezanje, ustanite i propnite se na prste koliko god možete, i onda, kao da se bacate, opustite gornji deo tela da ,,padne’’ ispred vas. Duboko udahnite i premni ste za trening.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: