Vitamin B5 – Pantotenska kiselina

Pripada grupi B kompleksa i topi se u vodi. Naziv ”pantotenska kiselina” (svuda) je grčkog porekla i govori o rasprostranjenosti vitamina B5.

Kao i drugi vitamini B kompleksa, B5 ima ulogu da proizvodi energiju, crvena krvna zrnca, žuč, antitela i da prenosi nervne impulse.
Ovaj vitamin odlikuje velika nestabilnost pa se stvara isključivo sintetičkom metodom. Ovu žutu kiselinu odlikuje uljana forma. Rastvara se u vodi i zato čovekov organizam nema sposobnost da ga zadrži.

Postoje multivitaminski preparati sa ovim vitamnom – kapsule, tablete i gelovi. Savetovani dnevni unos ljudima starijim od devetnaest godina je 5 mg, a za mlađe 3 – 4 mg.
Iznutrice, pivski kvasac, ćureće meso, kukuruz, losos, sočivo, grašak, jaja i orasi obiluju vitaminom B5. Kada se hrana vari, ovaj vitamin se gubi. Kombinaciju B5 vitamina i kalcijuma možete da kupite u specijalizovanoj prodavnici.
Previše upotrebe vitamina B5 može dovesti do neželjenih pojava. Pre nego što počnete da dodatno konzumirate ovaj vitamin potražite savet lekara.
Ako duži vremenski period uzimate dodatno bilo koji vitamin iz B kompleksa, može doći do disbalansa drugih vitamina.
Najbolje je uzimati sve vitamine.

Prevelika količina vitamina B5 ponekad dovodi do dijareje. A totalno odsustvo B5 vitamina nikada nije registrovano kod čoveka. Može se desiti pri dugom gladovanju, a simptomi su mučnine, bolovi u stomaku, infekcija disajnih kanala, nedostatak sna i depresivna stanja.

Ako se trenutno lečite antibioticima, tetraciklinima ili patite od Alchajmerove bolesti pre početka korišćenja vitamina B5 morali biste da se konsultujete sa lekarom.

Sponzorisani tekstovi:

Pogledajte i ovo: